Hlavní obsah

Věžička sv. Markéty zamíří vzhůru na chrám v Jaroměřicích

Právo, Jana Pechová

Ještě do konce letních prázdnin by se měla na kupoli rekonstruovaného chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou vrátit světlíková věžička. Tu snesl obří jeřáb na konci letošního dubna. Uvedl to duchovní správce farnosti Tomáš Holcner.

Foto: Jana Pechová, Právo

Jaroměřická dominanta je vidět zdaleka, rekonstrukce ji na chvíli změnila. Věžičku je vidět na snímku vlevo dole.

Článek

„Teď se domlouvá termín jeřábu, předpoklad je, že by to mělo proběhnout v závěru srpna,“ uvedl jaroměřický farář. Jak upozornil, tentokrát půjde o mimořádnou podívanou i pro zúčastněné, kterým zážitek letošního 29. dubna kalila obava, zda lucerna, jak se věžičce říká, náročnou manipulaci přežije bez úhony.

Počasí opravu nijak zvlášť nebrzdí, chladno a déšť jsou pro práci na kupoli spíš výhodou.
Tomáš Holcner, jaroměřický farář

Třicet palet vyřezaného dřeva

Tři století stará konstrukce obří chrámové kupole totiž představuje nejrizikovější část komplexu oprav. Je kompletně dřevěná včetně vnitřní klenby, která nese na celé ploše vzácnou fresku oslavující patronku kostela.

Plísně a dřevomorka přitom vedly k tak masivní degradaci dřeva, že to hrozilo až poruchou statiky. V jakém stavu krov byl, je patrné i z krátkého dokumentu Noc kostelů – Příběh obnovy a záchrany farního kostela, který je ke zhlédnutí na serveru Youtube.

Jeřáb vynesl v Olomouci osmitunovou špici radniční věže

Koktejl

„Počasí opravu nijak zvlášť nebrzdí, chladno a déšť jsou pro práci na kupoli spíš výhodou: v horkém létě by tam bylo lidem strašné vedro,“ zmínil kněz. Jak popsal, kupoli chrání provizorní konstrukce s nataženou plachtou.

Práce na záchraně a obnově unikátního krovu jsou v plném proudu, hotova je z nich odhadem necelá polovina. Vyřezané havarijní kusy dřeva přitom už zaplnily třicet palet.

Nová vyhlídka

Tento materiál pamatující časy stavby chrámu ale ještě poslouží: fragmenty plánuje farnost rozdávat zájemcům z řad drobných dárců, kteří příspěvkem do vyhlášené sbírky pomohou jaroměřickým s doplatkem investice. I když 85 procent nákladů ze zhruba 107 milionů korun hradí EU a deseti miliony korun přispěje stát, zbylou částku musejí sehnat místní.

V obci Jakub otevřou po opravě kostel z 12. století, možný bude i výstup do věže

Tipy na výlety

Rekonstrukce kostela, neodmyslitelné součásti jaroměřického zámku, začala vloni v září, práce by měly být hotovy v prosinci příštího roku. Areál chrámu by se měl vrátit do původní podoby včetně obnovy jižní terasy. Návštěvníci tu získají též nové vyhlídkové místo z dosud nepřístupné jižní věže.

Reklama

Výběr článků

Načítám