Hlavní obsah

Jeřáb vynesl v Olomouci osmitunovou špici radniční věže

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Mohutný autojeřáb v úterý vyzdvihl z dlažby na Horním náměstí v centru Olomouce na radniční věž její vrcholovou 16 a půl metru vysokou a zhruba osm tun vážící špici hlavní věže, která je i s ní 75 metrů vysoká. Vyzvednutí břemene přilákalo pozornost kolemjdoucích.

Mohutný jeřáb vynesl špici na věž radnice v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Špice byla po vyzdvižení ukotvena na střední část věže, která byla nahoru vynesena spolu s dolní částí již dříve. Obnova hlavní věže nad starobylým orlojem je součástí nynější etapy rekonstrukce celého objektu za zhruba 70 milionů korun.

Skončit má v září a kromě hlavní věže se týkala i střechy, menších radničních věží a fasády objektu, na kterou se po letech vrátily i velké nárožní sluneční hodiny. Restaurátoři zrenovují i kamenné erby českých zemí, Rakouska a Uherského království, které zdobí oba vstupy do radnice a pocházejí z období gotiky a renesance.

„Erby dostanou původní polychromii, budou tedy barevné,“ prozradil náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS). „Dokončení prací přinese úlevu provozu na Horním náměstí, což Olomoučané určitě uvítají,“ zdůraznil olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Jihlavský kostel sv. Jakuba pustí návštěvníky pod střechu

Cestování

Do konstrukce špice hlavní věže se vrátily v tubusech uložené archiválie, které tam byly nalezeny, navíc přibyly nové, novodobé jako památka budoucím generacím. Obsahují mj. program kina, pamětní medaile, fotografie, které zachycují důležité investiční akce v Olomouci, speciální ponožky s motivem tvarůžků i roušku s logem Olomouce.

Dejte do tubusu roušku, žádali lidé

Loni na jaře našli dělníci při zahájení opravy věže čtyři staré tubusy, které obsahovaly nejrůznější dobové dokumenty, které do nich vložili předkové.

„Zachovat se obdobně a nechat vzkaz našim potomkům považuji tedy za logické a slušné. Doufám, že až jednou budou muset opět opravovat radniční věž a najdou i tento tubus, budou naši potomci s výběrem materiálů z roku 2020 spokojeni,“ uvedl Žbánek.

Středověkou věž v Rožmberku navštívili po 100 letech první turisté

Cestování

Radnice se přitom vůbec poprvé rozhodla zapojit do výběru předmětů i veřejnost. Na speciální e-mailovou adresu přišla řada tipů, co do tubusu vložit. Mezi nimi byl například nápad dát do něj aktuální jízdenky MHD, informace o probíhajících protipovodňových opatřeních nebo filmové plakáty. Opakovaně se mezi tipy objevoval pokyn, aby naši předkové dostali jako symbol roku 2020 roušku.

Goticko-renesanční hlavní věž olomoucké radnice získala svou nynější podobu v letech 1601 až 1607, kdy byla zvýšena na 75 metrů a doplněna renesančním arkádovým ochozem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám