Hlavní obsah

Veveří má konečně opravené střechy

Právo, Vladimír Klepáč

Hrad Veveří, tyčící se nad Brněnskou přehradou, který býval sídlem moravských markrabat a o němž se hovoří jako o moravském Karlštejnu, má konečně opravené všechny střechy.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Hrad Veveří má po dlouhých letech opravené střechy. Rozlehlý komplex je někdejším sídlem moravských markrabat.

Článek

Když před bezmála dvaceti lety začala obnova tohoto hradního komplexu, šlo v podstatě o rozpadající se ruinu. Některé střechy byly propadlé, do mnoha objektů zatékalo. Hrad čeká ještě obnova elektroinstalace.

„Těsně po dokončení prací jsme museli využít služeb řemeslníků znovu, a to kvůli krytině poškozené vichřicí. Šlo jen o menší škody,“ řekla Právu kastelánka Veveří Lenka Florková.

Na řadě jsou elektrické rozvody

Již při začátku obnovy hradu Veveří byla opravena střecha a vyměněna střešní krytina na anglickém traktu, což je hlavní budova celého komplexu, a na přilehlých budovách. Zbývala ale ještě oprava střech střední části hradu a takzvaného příhrádku. Na některých místech bylo nutné vyměnit nejen střešní tašky, ale i prohnilé laťování a dřevomorkou napadené části střešních trámů.

Zámecký park v Lednici je zatím bez vstupného

Cestování

Co ale bylo možné zachovat, to řemeslníci jen nakonzervovali. Řemeslníci opravili mimo jiné střechu ovčína, purkrabství, garáže s občerstvením, domu s byty, dílny a čtyř věží na příhrádku. Práce byly rozloženy tak, aby se ty nejnáročnější z nich konaly mimo hlavní návštěvnické sezony. Hrad ročně navštíví přes 75 000 lidí.

Práce na zvelebování hradu rozhodně nekončí. „Chceme pokračovat v úpravách expozice, už nám v rámci základního okruhu zbývá jen pár místností. Projekt máme i na úpravu povrchu na středním hradě a zejména je zapotřebí udělat páteřní elektrický rozvod,“ doplnila Florková. Vytvoření nového elektrického připojení časem umožní rozzářit lampami střední část hradu.

Převzali jej jako ruinu

Význam Veveří coby sídla moravských markrabat a jedinečné architektonické památky byl léta opomíjen. To je důvod, proč byl hrad v roce 1999, kdy si jej převzal Národní památkový ústav, doslova v žalostném stavu. Objekt byl v podstatě vybydlený a bez mobiliáře. Poškodily jej i stavební zásahy z minulého století, kdy měl být přestavěn na kongresové centrum.

Zámecký park v Třeboni dostane podobu jako v 19. století

Cestování

Objekt mezi lety 1989 až 1999 jen chátral. S jeho obnovou pomáhalo státu i Brno, které na opravu hradu postupně poskytlo několik milionů korun. Právě obnova Veveří, vytvoření moderních expozic a nemalé úsilí památkářů pomohly hrad dostat do stejného povědomí turistů, jako je tomu například u slavných moravských hradů Pernštejna, Bítova nebo Bouzova. Symbolické je, že oprava střech skončí v době dvacátého výročí obnovy hradu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám