Hlavní obsah

Velkolepé národní muzeum v Kataru dostalo podobu pouštní růže

Novinky, mšv

Koncem března v katarském hlavním městě Dauhá otevřeli nové národní muzeum. Ambiciózní projekt si klade za cíl dominovat oblasti Perského zálivu na poli umění a kultury. Elegantní budova není ovšem zajímavá pouze uvnitř, ale i zvenčí. Dostala totiž podobu pouštní růže, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kataru otevřeli muzeum ve tvaru pouštní růžeVideo: Reuters

 
Článek

Muzeum na svých 52 000 metrech čtverečních vystavuje nejrůznější artefakty včetně koster živočichů, návštěvníci se také dozvědí zajímavosti z katarské historie, i z dob, kdy byla země pod vládou Osmanů či Britů. Zajímavým prvkem je také umělá laguna. Úřady nicméně odmítly zveřejnit částku, za niž bylo muzeum vybudováno.

„Tohle je prestižní místo, které vypráví příběh státu Katar, o jeho historii a kultuře, které jsou významnou součástí Perského zálivu,“ uvedl poradce vedení katarských muzeí Mansoor Bin Ebrahim Al Mahmoud.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum navrhl architekt Jean Nouvel.

Zdaleka tím nejdiskutovanějším je tvar samotné budovy, který má připomínat pouštní růži. Muzeum navrhl francouzský architekt Jean Nouvel. Podle něj byla stavba velkou výzvou. „Uvnitř najdete spoustu zajímavého prostoru o nečekaných proporcích, má to rytmus a pro návštěvníky budou některé věci jistě velmi překvapivé,“ řekl o svém díle architekt. Doplnil, že muzeum se má stát symbolem země.

Pro Nouvela se nejednalo o první projekt, který na Arabském poloostrově zrealizoval. Stojí rovněž za pobočkou francouzského Louvru, která se před dvěma lety otevřela v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Zdá se tedy, že na poli kulturních institucí spolu budou obě země do jisté míry soupeřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám