Hlavní obsah

Velikonoční ostrov se v srpnu znovu otevře pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční ostrov, který patří k největším turistickým atrakcím Chile, se po dvouleté přestávce způsobené pandemií covidu-19 začne od srpna otevírat návštěvníkům. Podle agentury Reuters to v pátek oznámila chilská vláda.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláž Anakena na Velikonočním ostrově

Článek

„Od 1. srpna bude povoleno zvýšení počtu letů do země (dva až tři týdně v závislosti na epidemiologické situaci) a obnovení turistického ruchu,“ uvedlo v prohlášení chilské ministerstvo hospodářství. Chilská vláda sdělila, že má v plánu zlepšit zdravotní infrastrukturu, aby si odlehlý ostrov uprostřed Tichého oceánu dokázal s případným výskytem nákazy koronavirem poradit.

Agentura AFP upozornila, že na Velikonočním ostrově není nemocnice s jednotkou intenzivní péče a let na pevninu trvá asi pět a půl hodiny.

Největším tahákem sochy moai

Část Velikonočního ostrova je národním parkem, který je od roku 1995 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Proslavily ho sochy moai s velkou hlavou a bez nohou, které vytvořili domorodí obyvatelé ve 13. až 15. století. Původně jich bylo na ostrově zhruba 900, největší z nich měřila asi deset metrů a vážila kolem 82 tun.

Dlouho bylo záhadou, jak tyto obří sochy obyvatelé ostrova přemisťovali. Jednu z možností ověřil v 80. letech minulého století přímo na ostrově po boku norského cestovatele Thora Heyerdahla český technik Pavel Pavel.

Na nejodlehlejším letišti světa si můžete udělat i piknik

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám