Hlavní obsah

Ve Vídni se rozjela pouliční knihovna, získává si stále více čtenářů

Novinky, ČTK, Kamila Mouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vídni je možné si knížky půjčovat nejen ve veřejných knihovnách, ale také nově přímo na ulici. A to navíc zdarma. Bezplatné zapůjčení nabízí zájemcům tzv. "Otevřená knihovna". Speciální police, kde si mohou čtenáři knihy libovolně brát, stojí v centru zatím na dvou místech. Pokud lidé doma nemají na vlastní svazky místo nebo je chtějí dopřát dalším čtenářům, mohou je na oplátku do skříně i dávat.

Ve Vídni frčí pouliční knihovnyVideo: ČTK

 
Článek

Strůjcem tohoto projektu je Frank Gassner. Měl pocit, že veřejný prostor ulic je už příliš přesycen pouze komerčními sděleními. Aby alespoň část metropole změnil, přivedl svou myšlenku pouliční knihovny do praxe, a to zcela sám.

Na úřadech si zařídil potřebná povolení, speciální skříň na knihy navrhl a vyrobil, sám si vytiskl i letáky. To vše ho stálo asi 2200 eur (zhruba 55 tisíc Kč). Na projektu "Otevřená knihovna" se podílí sdružení Werkimpuls, které vzniklo z Gassnerova popudu. Text na letáčku je v několika jazycích. Nechybí mezi nimi i čeština: "Knihy můžete odevzdat nebo vybrat, žádná registrace, žádné poplatky".

Skříň pojme až 250 titulů

První netradiční veřejná knihovna vyrostla letos v únoru na rohu Zieglergasse a Westbahnstrasse hned u zastávky tramvaje. Zůstat tu může zatím do poloviny roku 2012.

Skříňka s dveřmi z bezpečnostního skla se dá otevírat ze dvou stran. Do tří polic se vejde asi 250 knížek. "Skříň stojí trochu nakřivo, což je vlastně záměr. Dosáhne se tak lepší ochrany před nepřízní počasí a knížky nevypadnou. Zavírání dveří je snadnější a bezpečnější," popisuje Gassner.

Nápad si získal nadšence

Mnohé mladé i starší Vídeňany pouliční knihovna nadchla. Za šest měsíců si už našla svou stálou klientelu, která se neustále rozrůstá. "Stalo se tu z toho doslova místo společenských setkání. Bývá tu někdy i pět šest lidí najednou," pochvaluje si vídeňská důchodkyně Maria. Říká, že beletrie ji ani tak nezajímá, ráda má spíš odborné knížky. "I takové se tu dají najít. Tuhle jsem si tu povídala s jednou paní, která přinesla dva svazky o starém Řecku," říká.

Do polic je možné sáhnout pro klasiku, detektivky, ženské románky i cizojazyčné publikace. "Viděl jsem tu dětské knížky, bylo jich asi deset. Koukám - a ony jsou korejsky. Přinesla je korejská obec. Nikdo jim přitom neříkal. To je pěkné," vypráví další ze čtenářů.

"Označkované" knihy

Přinesené knížky se opatří samolepkou s logem projektu. "Tím se dává najevo, že tyto knihy mají být trvale vyloučeny z koloběhu zboží, tedy ze směny za peníze," objasňuje Gassner. Podle něj by se časem měla vytvořit rovnováha mezi "braním a dáváním knížek", takže by otevřená knihovna měla být soběstačná.

To se začíná dařit. Mnozí čtenáři si totiž už nechodí do skříně na ulici jen knížku vybrat. Rovnou s sebou přinesou i několik dalších, které chtějí věnovat. "Mám celkem dost knih. Jenže nemám doma tolik místa. Ty, které jsem přečetla, přinesu. Je super, že člověk může někam své knížky donést. Někdy přes ně doma zakopává, ale je mu líto je vyhodit. Takhle mají druhý nebo dokonce třetí život," říká Chrissy Christiansenová. Těší ji, když vidí, že se její knížky znovu čtou a že udělaly někomu radost. Obvykle ke knihovničce chodívá v neděli. Někdy ale přijde i v týdnu, když chce vrátit to, co si sama půjčila.

České pojízdné knihovny

I v České republice máme jednu knihovnickou raritu - tzv. bibliobus. Jedná se o speciální vozidlo, ve kterém si můžete půjčovat knihy i časopisy.

V hlavním městě ho provozuje Městská knihovna v Praze, podobnou knihovnu "na kolečkách" mohou využívat například i obyvatelé Plzně.

Pražský bibliobus vyráží do ulic za čtenáři ve dvou pravidelných linkách a na stejnou zastávku se vrací každé dva týdny. Přečtené publikace mohou Pražané vrátit do jakékoliv kamenné pobočky knihovny nebo přímo v ve voze.

Více info na: 

http://www.mlp.cz/bibus.htm

Otevřená knihovna v centru už není jediná. Nové kovové police s knížkami od června stojí i ve čtvrti Ottakring nedaleko vnitřního vídeňského okruhu Gürtel. Pořadatelům projektu navíc dělá radost umístění knihovničky hned vedle tržiště. Princip "můžete si knížky vzít a/nebo dát" se tu tak prý střetává s principem trhu. Dvě nynější bezplatné pouliční knihovny nebudou poslední. V příštím roce by k nim měly přibýt další dvě v jiných vídeňských čtvrtích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám