Hlavní obsah

Ve Věžnici opraví historické památky

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamenný most U Lutriána ve Věžnici na Havlíčkobrodsku začíná vidět příslovečné světélko na konci tunelu. Po letech dohadů se podařilo najít cestu vedoucí k opravě sousedního pobořeného splavu. K místním turistickým zajímavostem navíc vbrzku přibude další, jak prozradil starosta Věžnice David Drahoš (nez.).

Foto: Jana Pechová, Právo

Splav je v dezolátním stavu, uvolněné kameny ohrožují mostní pilíře.

Článek

Tříobloukový kamenný most s nedoloženou historií je chráněnou kulturní památkou. Jeho přesné stáří známé není, podle konstrukce ho však experti řadí mezi nejstarší mosty v tuzemsku. Pocestné převáděl přes řeku Šlapanku jen pár metrů za jejím soutokem se Zlatým potokem možná už ve vrcholném středověku.

Právě v místech zesíleného vodního proudu těsně před mostem kdysi postavili zřejmě majitelé nedalekého mlýna splav, který pomáhal směrovat vodu do náhonu. V katastru neevidovanou stavbu však před osmi lety těžce poškodila povodeň a následky dodnes ohrožují most zrekonstruovaný v roce 2003.

Most zbourá v Chanově další panelák

Domácí

Obec by bývala chtěla splav opravit, ale nebyl na rozdíl od mostu její a dohledat, komu vlastně patří, se ukázalo být úkolem pro experty na historické právo. Věc navíc komplikuje biologicky cenné území zahrnuté do soustavy Natura 2000.

„V takových podmínkách není možné jen tak zpevnit jez. V místě je třeba například udělat tzv. rybochod, boční přechod pro vodní živočichy,“ uvedl starosta Drahoš s tím, že cena takového díla se v daných podmínkách může vyšplhat až na osm milionů korun. Pustit se do práce bez vlastnického listu možné nebylo.

Zámek v Dobříši obnovil francouzský park

Tipy na výlety

Nyní se všichni zúčastnění dohodli na převodu splavu na obec záhy poté, co se podaří vložit již zaměřenou stavbu i s nalezeným majitelem do katastru. „Když to dobře půjde, mělo by se to podařit do konce letošního roku,“ řekl starosta.

Obec pak nechá vypracovat na rekonstrukci splavu projekt a požádá o dotaci. V jejím získání jsou Věžničtí optimističtí: dotační podmínky jsou příznivé, pokrýt by mohly až 90 procent nákladů. A ještě letos by se obec mohla pustit do některých zabezpečovacích prací.

Kovárna je unikát

Pro Věžnici to ale v příštích letech nebude jediná spolupráce s památkáři. Obec se totiž rozhodla, že zrekonstruuje také starou kovárnu. „V minulosti ji obecní zastupitelstvo chtělo nechat zbourat, teď běží proces zpamátnění,“ usmál se starosta. Z objektu v dezolátním stavu se totiž po prohlídce experty vyklubal unikát.

Věžička sv. Markéty zamíří vzhůru na chrám v Jaroměřicích

Cestování

„Kovárny bývaly kdysi v každé vesnici, dnes jsou na Vysočině čtyři. Na té naší je navíc zvonice, tu bychom rádi zprovoznili,“ plánuje David Drahoš. Podle něj se dokonce už nyní hlásí lidé, kteří chtějí na záměr obce finančně přispět. Věžničtí se v brzké době proto chystají otevřít pro tyto účely transparentní účet.

Reklama

Výběr článků

Načítám