Hlavní obsah

Ve Velkých Bílovicích oslavili vstup do nové sezóny rekordní účastí

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem deset tisíc lahví padlo letos za oběť každoroční velkobílovické akci Ze sklepa do sklepa. Zatímco loni se do Velkých Bílovic vydalo na největší vinný košt přes 5800 platících návštěvníků, letos vzalo útokem 51 otevřených sklepů sdružení Velkobílovičtí vinaři šest a půl tisíce lidí. Logicky tak byla rekordní také spotřeba.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Letos bylo při největší hromadné degustaci vína mezi bílovickými sklepy hodně živo.

Článek

Někteří vyrazili do uliček v labyrintu vinných sklepů nad obcí s názvy Ryzlinková, Frankovková a dalších odrůd vín z centra Bílovic pěšky, jiní využili služeb početných taxikářů, vinobusu nebo koňských povozů. Dobře věděli, že je čeká náročný den s mnoha kilometry v nohou. Vždyť dobře značené trasy mezi sklepy a vinohrady mají kolem 15 kilometrů a s každou ochutnanou skleničkou byly na hodně hřejivém sluníčku další kroky těžší a těžší.

Hodně ochutnávačů, kteří přijeli především z Čech, vyhledávalo především vzorky nejlepší odrůdy vyhlášené pro Velkobílovickou oblast pro rok 2015. Stal se jí po tajném hlasování Ryzlink vlašský.

Mezi návštěvníky byla však hodně slyšet i slovenština, mluvilo se zde i dost polsky, přijeli i návštěvníci z Německa a dalších zemí. Bez ohledu na národnost byli z dálky všichni dobře rozeznatelní. Na krku fialový pytlíček se sklenkou, která byla ozdobena slípkou – tedy oficiálním znakem zdejších vinařů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Koštovalo se ve více než 50 sklepech.

„Ryzlink vlašský je pozdější odrůda a má i v tak teplém ročníku, jako byl 2015, dostatek kyselinky a svěží ovocitost,“ vysvětlil mluvčí Spolku Velkobílovičtí vinaři Stanislav Hrabal. V oblasti Velkých Bílovic je v Ryzlinku vlašském cítit vlašský ořech, žlutá nebo zelenožlutá dužnina jablka, květinové aroma a bylinky.

„Vynikající je například v Přední hoře, od Kapličky až po sklepy,“ poznamenává Hrabal. „Hodí se hlavně k sladkovodním dravým rybám, jako je pstruh nebo štika, taveným sýrům, jemně upravené drůbeži. Jeho robustní formy jdou i k smaženým sýrům a masům obaleným v těstíčku s vlašskými ořechy,“ vyjmenoval Hrabal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám