Hlavní obsah

Ve městě větrů v zemi ohně zažehli černou jiskru

Novinky, Jakub Kynčl (Baku)
Baku

Rozluštili jste náš menší kvíz v titulku? Ne? Tak vězte, že zemí ohně bývá nazýván Ázerbajdžán a město větrů je pak Baku, které dva různé větry v průběhu roku téměř neustále bičují. A proč černá jiskra? Odpověď je jasná - ropa a zemní plyn přeměňují dříve chudší město na evropskou Dubaj. Tomuto označení se však místní brání. Na rozdíl od Dubaje prý jejich metropole oplývá daleko bohatší historií.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tradice spojené s hypermoderními budovami - i to je Baku.

Článek

Ázerbajdžán není typickou turistickou destinací a zřejmě ještě nějaký ten rok ani nebude. Ale vhlédnout do toho, jak se tato postsovětská republika transformuje, je přinejmenším zajímavé. Peníze tam totiž nechybí a vláda se je nebojí investovat ve velkém i do kultury. Vznikají tam tak muzea, o kterých se nám může v České republice zatím pouze zdát.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Staré město Baku bylo podle některých pramenů postaveno v 7. století, podle jiných až ve 12. století

Přílet na letiště nepřekvapí. Davy nenápadných taxikářů snažících se udělat byznys a bezdrátová síť s názvem „Airport FREE” vás rozveselí na pět vteřin. Do chvíle, než zjistíte, že se k ní nedá vůbec připojit. A vzhledem k tomu, že naši operátoři chtějí za 1 MB dat přenesených v této zemi stokoruny, počítejte s tím, že váš výlet do Ázerbajdžánu bude v off-linovém duchu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Budova Heydar Aliyev Centre navržená britskou architektkou iráckého půvpdu Zahou Hadid.

Metropoli země, Baku, obývá přes dva milióny lidí. Přičtete-li však předměstí, číslo vystoupá na dvojnásobek. A to se bohužel projevuje na zdejší dopravě. Dopravní špička je totiž v Baku ještě o něco horší, než ji znáte z většiny evropských metropolí. Jako turisté se tedy snažte kolem osmé ráno a půl šesté večer mít na programu něco, co neobnáší přesuny po městě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Minarety místní mešity v pozadí společně s mrakodrapy a zástavbou z první poloviny 20. století.

Baku je výjimečné v tom, že ve městě můžete spatřit kombinaci starých mešit, zástavby z první poloviny 20. století a supermoderních budov. To vše při jednom pohledu na město. Je to něco, na co si musíte chvíli zvykat. Pravdou je, že druhý den vám to již přijde poměrně automatické a tyto kontrasty se vám naopak líbí a snažíte se je vměstnat na jednu fotografii.

Ohnivá dominanta 

Přímo v centru města funguje lanovka, která spojuje spodní část města s tou vrchní. Je velmi podobná té na pražském Petříně, pro turisty je však lepší přinejmenším z jednoho úhlu pohledu - je zdarma. Když s ní vyjedete ze spodní stanice, která leží několik desítek metrů od krásného muzea koberců, vyjedete přímo u dominanty města, mrakodrapu Alov qüllələri, který je ve světě známý jako Flame Towers.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jedna z budov Flame Towers s místní mešitou.

Tento mrakodrap složený ze tří budov, které připomínají jazyky plamenu, se večer mění v obrovskou promítací plochu, na které běží animace ohně či člověka mávajícího s ázerbajdžánskou vlajkou. V jedné z budov jsou apartmány, v druhé kanceláře a ve třetí jeden z nejlepších hotelů v Baku.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Noční panorama Baku

Jedno mají však všechny části města společné. Mohutnou výstavbu. Všude po městě tak spatříte jeřáby, které převlékají město do moderního hávu. Jenže přesně tak vznikají ty kontrasty, které řadový turista vnímá poměrně negativně. Na jednom rohu vidíte supermoderní budovu navrženou známou architektkou Zahou Hadid a o dva kilometry dále prodávají potraviny farmáři v roztrhaném oblečení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Rozinky, datle či sušené meruňky. Toho si na místních tržištích užijete více než dost. Přivezte si určitě zredukovanou šťávu z granátových jablíček. Je skvělá nejen k masům, ale třeba i na saláty.

Vměstnat dojmy z návštěvy Baku do jednoho článku není snadné. Mimo jiné i proto, že když pojedete do tohoto města v příštím roce, dost možná budete vnímat mnoho věcí jinak. Peníze z ropy a zemního plynu totiž obohacují tuto zemi nesmírným tempem. Tomu se mnoho místních bohužel nezvládá přizpůsobit a vzniká tak poměrně schizofrenický výjev, jenž je pro mnohé možná až příliš naturalistický...

Vízová komplikace

Bez víza se do Ázerbajdžánu nepodíváte. A vízum dostanete jen na tu dobu, na jakou prokážete, že máte již zarezervovaný a zaplacený hotel. Pokud chcete cestovat po zemi, máte menší problém, protože byste měli mít všechny rezervace zařízené už před žádostí o vízum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám