Hlavní obsah

Ve Francii otevírají pláže pro nevidomé

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální pláž pro nevidomé vznikla ve francouzském městečku St. Jean de Luz. Nainstalovali zde systém bójek, který pomáhá slepcům při plavání v moři.

Článek

První zájemci si už novou pláž vyzkoušeli. Slepý plavec Pascal Andiazabal, který pravidelně návštěvuje pláž St. Jean de Luz, vysvětluje: "Pro slepce je největším problémem ve vodě ztráta orientace." A přesně to nový systém bójek řeší.

Bóje s audio systémem jsou v moři rozmístěny vždy po 50 metrech. Speciální audio systém reaguje na hodinky, které má plavec na ruce a dává tak signály o prostoru. Tak bójky poměrně přesně monitorují, kde se plavec nachází.

Bóje jsou schopné reagovat na signály z hodinek a mohou také přivolat pomoc. Pro tísňové volání je na náramku speciální tlačítko.

Celý systém vyjde na 25 000 eur. Musí se doladit ještě některé nepřesnosti. Například vlny, příliv a odliv posunují senzory, které nejsou stabilní a musí ještě být pevně připevněné. Podobné pláže pro slepce se ve Francii plánují na řadě míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám