Hlavní obsah

Valašsko má novinku, cyklistické túry s průvodcem

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo propadl kouzlu výletů na kole, čeká na první jarní dny už jak na smilování. Zarputilí bikeři si sice nedají oddych ani přes zimu, ale pro většinu běžných cyklistů přichází pravý čas na vytáhnutí kola ze sklepa právě nyní.

Článek

Probouzející se příroda je ideální kulisou výšlapů, navíc ještě nejsou vedra, takže zbývá už jen promyslet trasu a vzhůru do terénu.

Jedním z nejoblíbenějších cyklistických terénů jsou Vsetínské vrchy a Javorníky v Beskydech na východní Moravě.

Kopcovité terény dají zabrat i trénovaným cyklistům a ještě je tu hodně k vidění – krásné přírodní scenérie při pohledu z hřebenů hor, romantická údolí s dosud zachovalými pozůstatky valašské lidové architektury, ovce na pastvinách, neporušené lesy…

Od letošního jara si můžete kouzlo Valašska ze sedla jízdního kola vychutnat komfortněji. Sdružení Valašsko – Horní Vsacko, založené několika místními obcemi, připravilo pro novou turistickou sezónu program pro cyklisty, zahrnující vícedenní výlety s průvodcem.

Zajištěno je ubytování ve vybraných hotelích s polopenzí, zapůjčení výstroje včetně kola, potřebný servis a případně i doprava z nejbližšího vlakového nádraží nebo (u návštěvníků z větších dálek) z ostravského letiště Mošnov.

K Cábskému jezeru

Jezdit samozřejmě můžete i s mapou a bez průvodce. Ale vzhledem k tomu, že na některých místech v Beskydech ještě nejsou cyklistické trasy zcela precizně značené, je pomoc zkušené osoby velmi užitečná.

Navíc se do programu zapojili zkušení bikeři, kteří mají Valašsko „v nohách“ a znají i málo známá místa či neznačené, ale o to zajímavější trasy. Valašská Bike Tour vás zavede třeba k Cábskému jezeru, které je opravdu obtížné najít.

Vypravíte se i na známá místa netradičními cestami a lahůdkou jsou třeba sjezdy svahu v Karolince, který v zimě slouží lyžařům, či Vsackého Cábu.

Přestože Beskydy jsou kopcovité, nemusí se vyjížděk s průvodcem bát ani málo trénovaní cyklisté a rodiny s dětmi.

„Program je zacílený spíše na zkušenější bikery, kteří jezdí v hravých a technických pasážích, mají rádi přírodu a nebojí se výzvy, ale díky systému výběru tras je natolik adaptabilní, že jej máme připraven i pro úplná bikerská mimina – myšleno pro začátečníky nejen dětského, ale všeho věku. Trasy operativně upravíme na míru,“ vysvětluje Roman Kalabus ze sdružení Valašsko – Horní Vsacko.

Ceny Valašské Bike Tour
Základní ceny se dle počtu nocí pohybují od 4000 do 6800 korun na osobu (plus poplatek za průvodce 1200 až 2500 Kč), v ceně je ubytování a polopenze. Cena je garantována pro skupinu minimálně šesti lidí.

Frgál nebo slivovici?

Při Valašské Bike Tour je možné volit pobytové varianty v délce čtyři až sedm dnů. Nocování je zajištěno v pěti horských hotelích, které nabízejí kvalitní ubytování, zajímavější trasy a výhledy.

Lze z nich denně vyjíždět a zase se tam vracet, ale klidně můžete i pendlovat mezi více místy, aniž byste na zádech tahali batoh se všemi věcmi. Ty organizátoři během výšlapu převezou na místo dalšího noclehu.

Při poznávání krás přírody nezapomeňte také na vyhlášenou valašskou gastronomii.

Ochutnejte valašský koláč frgál, který bývá k dostání v řadě hospůdek, polévku kyselici, někde narazíte i na kaše z různých surovin a samozřejmostí je slivovice.

Ta ale může přijít na řadu až po cyklistickém výšlapu – jak známo, ani na kole není povolen alkohol a na stezkách po úbočích kopců není radno riskovat zdraví.

Valašsko - Horní Vsacko
Region se nachází ve Zlínském kraji na horním toku řeky Vsetínská Bečva na česko-slovenském pomezí, v „podkově“ horských masivů Javorníků a Vsetínských vrchů. Tvoří ho Velké Karlovice, Karolinka, Nový Hrozenkov, Halenkov, Bystřička, Zděchov, Huslenky, Hovězí, Janová a Vsetín. Je proslulý hlavně díky svému lidovému charakteru a obyvatelům – Valachům. Spojován je s jejich způsobem života založeném na pastevectví a kladném vztahu k přírodě. Další informace najdete na stránkách: www.valassko-hornivsacko.cz.

Reklama

Související články

Českou Kanadou vlakem i na kole

Kraj na jihu Čech mezi Slavonicemi, Novou Bystřicí a Českým Rudolcem se nazývá Česká Kanada. Podnebí je tu poměrně drsné, s nižšími průměrnými teplotami...

Projížďka na kole Kokořínskem

Dlouho jsme přemýšleli, jak navštívit staré hrady či rozhledny, které se skrývají uprostřed hlubokých lesů na Kokořínsku. Jak objevit tajemná místa a projet...

Výběr článků

Načítám