Hlavní obsah

V teplické botanické zahradě bude možné i přespat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení a zaměstnanci botanické zahrady v Teplicích připravili po vynucené covidové pauze pro návštěvníky několik novinek s cílem zatraktivnit areál a přilákat laickou veřejnost i odborníky. Zájemci se kromě venkovních prostor mohli do tří obřích skleníků podívat poprvé v úterý, v polovině června se expozice rozroste o nový skalničkový skleník.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Návštěvníci se kromě venkovních prostor mohou už podívat i do tří obřích skleníků.

Článek

Některé rostliny jsou nově vybaveny informační cedulkou. „V pravém horním rohu najdou lidé QR kód, kam stačí přiložit chytrý telefon a objeví se další informace o rostlině nebo lokalitě, kde roste. Po sklenících jich máme zhruba 60, venku pak 40 s tím, že ještě přibyde značení akvárií a terárií,“ řekl zástupcům médií ředitel příspěvkové organizace města Petr Šíla.

Omezené internetové připojení v areálu bude zdarma. V místě bývalého dětského hřiště se plánuje stavba voliéry s exotickým ptactvem, chybět nebude prostor pro želvy. Novou akcí v zahradě bude v červenci módní přehlídka. Pravidelně se zde budou konat koncerty.

V plánu jsou i výstavy

Další připravovanou novinkou jsou zážitkové večery. „Budou to akce pro skupinu zhruba deseti návštěvníků, kteří si koupí zážitek v podobě přespání v areálu. Po celou noc bude pro ně připravený program, například pozorování hvězd, komentované prohlídky s baterkami a přespat bude podle počasí možné pod širákem nebo ve foyer,“ uvedl Šíla.

V plánu jsou i výstavy. „Chystáme výstavu chilli papriček a léčivých rostlin na přelomu srpna a září, kdy budeme hostit valnou hromadu botanických zahrad,“ poznamenal ředitel.

Mimo turistické hledáčky. Mezi neobjevenými skvosty Česka jsou zámky i muzea

Tipy na výlety

Naplánovány jsou komentované prohlídky, prozatím jen ve venkovním areálu. „Tématem bude sucho a řeč bude o nakládání rostlin s vodou,“ uvedl zástupce ředitele Jan Ptáček.

Návštěvníci mohou pro cestu z města do botanické zvolit výletní vláček. „Nově k nám bude zajíždět i dopoledne. Umožní to sem dostat rodiny s dětmi či imobilní návštěvníky z lázní,“ uvedl ředitel a upřesnil, že pravidelný provoz vláčku začne příští týden.

Pokračovat bude také odborná práce v zahradě, která se zapojila do programu záchrany ohrožených druhů ČR. „Chtěli bychom založit vědeckou laboratoř například pro umělé rozmnožování květin. Jde o výhradně vědeckou činnost, takových laboratoří není v republice mnoho,“ zmínil ředitel.

Kvůli vládním nařízením byla loni zahrada otevřena jen 192 dní ze 317 možných. Návštěvníků přišlo 27 tisíc, přičemž v minulosti byla celoroční návštěvnost zhruba 28 tisíc. Letos byl venkovní areál zpřístupněn 13. dubna, do neděle přišlo přes 2600 návštěvníků. Nyní jsou již otevřeny i skleníky, v nichž platí omezení jedna osoba na 15 metrů čtverečních. „To je v našem případě 175 osob v jeden čas. Průměrná denní návštěvnost celé zahrady je zhruba 160 lidí,“ doplnil Šíla.

Mimořádně do Býčí skály. Ale jen s respirátorem

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám