Hlavní obsah

V Šanghaji o 31 metrů přesunuli buddhistický chrám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Šanghaji v neděli skončil 15 dní trvající přesun hlavní budovy buddhistického Chrámu jadeitového Buddhy, která nyní stojí o 31 metrů severněji a o metr výš než původně. Informovala o tom agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Šanghaji posunuli chrám o desítky metrůVideo: Reuters

 
Článek

Chrám byl postaven v roce 1882 na tehdejším předměstí Šanghaje. Jméno dostal podle dvou jadeitových soch Buddhy, které v něm stojí. Poté, co ho zničil požár, byl v roce 1918 znovu postaven v centru města. O stěhování rozhodli opati chrámu kvůli obavám o bezpečnost návštěvníků a ve snaze ochránit dřevěnou stavbu.

Přesun na nové místo sníží riziko vzniku tlačenice na tomto hojně navštěvovaném místě. Umožní také chrám lépe zabezpečit proti požáru, jehož riziko je relativně vysoké vzhledem k vysokému počtu zapalovaných obětních tyčinek.

Jméno na cihlách

Do chrámu ročně zavítají zhruba dva milióny návštěvníků a při speciálních příležitostech, jako je předvečer čínského Nového roku, může počet za jediný den dosáhnout až 100 000 lidí.

Chrám vážící 2000 tun se posouval po deseti podsunutých kolejnicích rychlostí tři centimetry za minutu. Pod základy bylo třeba umístit 46 hydraulických zvedáků, které celou stavbu vyzvedly ze základů. Stavba je nyní zhruba o metr výš než původně a vzniklou mezeru vyplní 20 000 cihel.

Lidé mohou do konce září zaplatit 200 jüanů (asi 650 korun), pokud chtějí, aby bylo jejich jméno napsáno na některou z cihel, jimiž bude chrám podložený. Po dokončení nových základů se k hlavní síni chrámu připojí i zvonice a síň věnovaná bohyni milosrdenství Kchuan Jin. Celá renovace má být dokončena na počátku příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám