Hlavní obsah

V Řecku se první rok platí pobytová daň, nejvyšší je v luxusních hotelech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátkem letošního roku zavedli v Řecku pobytovou daň, dovolená tak mírně podražila. Cena poplatku se odvíjí od počtu hvězdiček daného hotelu, nejvíce si připlatí klienti pětihvězdičkových hotelů. Oslovené cestovní kanceláře pro Novinky uvedly, že zatím ve spojitosti s daní neřešily žádné problémy.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ostrov Santorini (ilustrační foto)

Článek

Pobytová daň se platí vždy až na místě v hotelu, není tedy zahrnuta v ceně zájezdu. Lidé jsou s tímto faktem nicméně včas obeznámeni. „Klienty o ní (pobytové dani) informujeme již před sepsáním smlouvy o zájezdu a je účtována dle kategorie hotelu,“ uvedl marketingový ředitel cestovní kanceláře EXIM tours Stanislav Zíma.

„O pobytové dani informujeme naše klienty s dostatečným předstihem. Informace poskytujeme na našich webových stránkách, jsou uvedeny na cestovní smlouvě o zájezdu i v pokynech k odletu,“ dodává tisková mluvčí CK FIRO-tour Eva Němečková.

I v dalších destinacích

Pobytová daň je účtována na pokoj a za noc, nejlevněji vyjde v jedno až dvouhvězdičkových hotelech, kde se platí 0,50 eura, zhruba 13 korun. V tříhvězdičkovém hotelu to je 1,50 eura, ve čtyřhvězdičkovém 3 eura a v pětihvězdičkovém 4 eura, což je mírně přes 100 korun. Pobytová daň má za cíl přinést více peněz do státního rozpočtu.

„Žádné komplikace jsme neřešili, klienti informaci o zavedených taxách přijímají naprosto bez problémů,“ dodává Němečková. Problémy dosud neměli podle Zímy ani v EXIM tours.

Jak poznamenává Němečková, pobytová daň se platí i v dalších destinacích. Jsou to například Baleárské ostrovy ve Španělsku, nově také na karibském ostrovu Barbados, kde jsou poplatky ale o poznání dražší. Plošnou turistickou daň má v plánu zavést také Nový Zéland, a to někdy koncem roku 2019. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám