Hlavní obsah

V Plasích vystavují armilární sféru, renesanční astronomický skvost

Právo, Ivan Blažek
Plasy

Země je středem vesmíru, kolem ní se točí Slunce, Měsíc i hvězdy. Alespoň podle unikátního astronomického přístroje z časů císaře Rudolfa II., který je nyní k vidění v Centru stavitelského dědictví v Plasích na severním Plzeňsku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Armilární sféra. Unikátní renesanční přístroj mohou tuto sezónu obdivovat návštěvníci Centra stavitelského dědictví v Plasích.

Článek

„Jedná se o jeden z nejvzácnějších předmětů z našich sbírek,“ upozornil Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea, pod které spadají i zmíněné plaské expozice. Takzvaná armilární sféra, symbol renesanční vědy, má v průměru 220 milimetrů, je vyrobená ze zlacené mosazi a váží tři kilogramy.

V Plasích ozdobí čerstvě zahájenou, a tak trochu jubilejní sezonu – centrum ve zrenovovaném klášterním pivovaru funguje právě pět let. „Vybrali jsme při této příležitosti skutečný skvost,“ podotkl Ksandr a doplnil: „Tato armilární sféra byla vyrobena v letech 1560 až 1580, je jediná z té doby, která se u nás dochovala.“

Neznámá Amerika, chybějící Austrálie

Přístroj sloužil při výuce, ale i jako měřicí a pozorovací pomůcka. Možná ho měl v ruce i slavný astronom Tycho Brahe, odkud přesně pochází, se ale neví. „Do sbírek Národního technického muzea byl předán po válce na základě rozhodnutí národní kulturní komise,“ řekla Právu Kristýna Koderová z Centra stavitelského dědictví. „Sféra není signována, ale mistrovským provedením připomíná práci přední renesanční dílny,“ dodala.

Jádro pomůcky, která měla své pravzory už v antice, tvoří malý zemský globus. „Jeho kartografické zpracování odpovídá znalostem poloviny šestnáctého století. Americký kontinent obsahuje poznámku terra incognita, tedy země neznámá, obraz Austrálie chybí, protože byla postupně objevena až v sedmnáctém a osmnáctém století,“ podotkla Koderová.

Plaský areál, který přiléhá ke známému konventu, přivítal první návštěvníky v úterý 26. května. První větší nápor přišel teď o víkendu. V sobotu dorazilo 92 lidí. „Na začátek sezóny je to velmi dobré,“ konstatovala tamní pokladní.

Reklama

Výběr článků

Načítám