Hlavní obsah

V Peru se kvůli koronaviru znovu zavře Machu Picchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Peru se po třech měsících turistům opět uzavře dávné město Inků Machu Picchu. Podle agentury AFP o tom informovala vláda, která kvůli rychlejšímu šíření koronaviru nařídila obyvatelům, aby mezi 31. lednem a 14. únorem opouštěli své domovy co nejméně. Restrikce postihnou i hojně navštěvovanou památku, která byla loni zavřená sedm měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu

Článek

Kamenný komplex, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a který v roce 2019 navštívilo na 1,5 milionu turistů, se zavřel veřejnosti v polovině loňského března a provoz začal teprve v listopadu. Od roku 1948, kdy tato památka poprvé přivítala turisty, bylo Machu Picchu nepřístupné teprve podruhé. Poprvé to bylo v roce 2010, když sesuvy půdy poničily místní železniční trať.

Nová uzavírka souvisí se snahou peruánské vlády utlumit druhou vlnu pandemie covidu-19, která tvrdě doléhá na zdravotnický systém. V zemi s 32 miliony obyvatel je aktuálně volných pouze 500 lůžek intenzivní péče.

V úterý Peru překročilo hranici 40 tisíc obětí koronaviru, když za den přibylo 220 obětí — nejvíc od vrcholu první vlny pandemie. Nakažených hlásí úřady celkově přes 1,1 milionu. Ve středu úřady schválily nouzové nasazení vakcíny proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm.

Vědecký objev proměnil bohatý přístav v zaprášenou vesnici, kde se stěží najíte

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám