Hlavní obsah

V Paříži se otevřelo Velké muzeum parfémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská metropole Paříž je přezdívána nejen světovým hlavním městem módy, ale také vybraných parfémů. A právě jim je zasvěcené nové muzeum, které ve čtvrtek zahájilo provoz a nabízí návštěvníkům interaktivní prohlídku, při níž bude nejdůležitějším smyslem čich, napsal deník Le Parisien.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Paříž má na parfémy nos. Podle listu Le Figaro tudíž není divu, že se po Muzeu parfémů Fragonard v loňském roce a novém parfémovém studiu Frédérika Malleho v Marais zapsalo na čichovou mapu francouzského hlavního města také Velké muzeum parfémů — Grand Musée du parfum.

Toto soukromé muzeum sídlí na kultovní adrese v budově číslo 73 na ulici Faubourg Saint-Honoré. Budova o ploše 1400 čtverečních metrů je celá zasvěcená vůním a parfémům.

Od starověku do současnosti

Velké muzeum parfémů bylo založeno v zájmu „vědy, kreativity i veřejnosti”, řekl jeho prezident, francouzský podnikatel Guillaume de Maussion, jehož šíře zájmů sahá od prodeje vstupenek do opery až po nově se prosazující firmy.

Jeho muzeum podporuje Francouzský svaz výrobců parfémů a na expozici bude dohlížet výbor složený z prestižních expertů. Samotné voňavé sbírky zabírají čtyři poschodí budovy a mapují vývoj vůní od starověku až do současnosti.

Na této adrese dřív sídlil módní dům návrháře Christiana Lacroixe.

Nechybí ani interaktivní prvky, kdy si návštěvníci mohou vyzkoušet rozpoznat jednotlivé vůně či si zahrát na tvůrce parfému a smíchat jeho složky. Vedení muzea počítá se zhruba 300 000 návštěvníky ročně. Základní vstupné je 14,5 eura (392 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám