Hlavní obsah

V Ostravě zakotvila slavná loď Niké

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ostravské Dolní oblasti Vítkovic (DOV) ve čtvrtek ráno dorazila slavná loď Niké, se kterou mořeplavec a cestovatel Richard Konkolski v roce 1975 obeplul celý svět. Lidé si ji od března budou moci prohlédnout v Malém světě techniky U6, kde zůstane minimálně rok jako součást nové interaktivní expozice týkající se osamělých mořeplavců a mořských vlků.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vykládku své vlastnoručně vyrobené lodi Niké sledoval v Ostravě i mořeplavec Richard Konkolski (na snímku vpravo v černé bundě).

Článek

„Expozicí vzdáváme hold slavnému cestovateli a rodákovi z nedalekého Bohumína,“ okomentoval příjezd lodi ředitel DOV Petr Koudela. Expozice vznikne podle něj i proto, aby se připomínali příběhy a zážitky těchhle skvělých českých cestovatelů, jako je Richard Konkolski a Martin Doleček.

Expozice vznikne v lodním kontejneru. „Bude přepůlena na dvě části. V jedné části bude videomapping, v rámci kterého si budou moci děti interaktivním způsobem projet plavbu kolem světa s panem Konkolskim. Budou si to moci samy ovládat, bude to promítáno na takový speciální stůl,“ popisoval Marek Hýža z Nadačního fondu Historie dobrodružství, které se snaží z Ostravy udělat hlavní město dobrodružství České republiky.

Čína se chlubí novým vlakem. Jezdí bez strojvůdce rychlostí až 350 km/h

Cestování

Dodal, že ve druhé části kontejneru bude vybudována maketa kajuty z lodi Niké, kterou si vlastnoručně vyrobil Richard Konkolski pro svou plavbu kolem světa. „Děti si tak v kajutě budou moci na vlastní kůži vyzkoušet ten stísněný prostor, v němž pan Konkolski dělal veškeré věci při své plavbě. Tedy spal, převlíkal se, jedl apod.,“ líčil dále Hýža.

Kontejner bude mít navíc střechu, po které se bude moci chodit. „Vznikne tam umělá lodní paluba. Návštěvníci si zkusí i vytahování plachty na lodní stěžeň. Navíc bude ze střechy kontejneru krásně vidět na vystavenou loď Niké. Na ni jedinou nebude možné vstoupit. Jde totiž o zapůjčený exponát z Národního technického muzea v Praze,“ upřesnil Hýža.

Instalaci hlídal mořeplavec

Samotný mořeplavec Richard Konkolski si celý převoz i instalaci své lodi v Ostravě řídil a hlídal. Upozorňoval, jak se s ní má manipulovat. „Je to takové moje dítě. Jsem poctěn, že loď bude vystavena v Ostravě. Jsem rád, že se na ni lidé i tady budou moci podívat,“ reagoval Konkolski s tím, že nikdy nezapomene, jakou si na lodi užil srandu. „No, měl jsem tam i bečku s rumem,“ smál se cestovatel.

Unikátní plavidlo připutovalo do Ostravy díky spolupráci mezi Nadačním fondem Historie dobrodružství, Malým světem techniky U6 a Národním technickým muzeem v Praze. Projekt podpořili finančně Moravskoslezský kraj a město Ostrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám