Hlavní obsah

V Ostravě se po třech letech otevře planetárium

Právo, Denisa Telaříková

Ostrava má nové vesmírné lákadlo. O víkendu se v moravskoslezské metropoli po třech letech rekonstrukce a modernizace otevře Planetárium Ostrava, které je součástí Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO).

Foto: archiv Planetária Ostrava

Ostravské planetárium má k dispozici v ČR unikátní projekční sál.

Článek

Návštěvníci planetária se mohou těšit na spoustu novinek, například si budou moci sáhnout na samotnou hvězdu. Připraveno je pro ně i Experimentárium a Výzkumák.

„Rozsáhlá modernizace planetária za bezmála 150 miliónů korun umožnila nejen kompletní rekonstrukci budovy, ale hlavně modernizaci vybavení sálu planetária a vytvoření nového Experimentária,“ sdělil rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák. Dodal, že na návštěvníky čekají také nové populárně naučné pořady, které nikde jinde neuvidí.

Projekční sál je českým unikátem

Planetárium má nyní k dispozici projekční sál, který je v Česku unikátní. Na nové bezešvé projekční ploše o rozměru 13,2 metru se nad hlavami lidí rozzáří tisíce hvězd a celooblohová projekce je vtáhne během audiovizuálních pořadů přímo do centra dění.

„Technologie projekce je schopná vytvořit fantastickou atmosféru a připravit velmi netradiční zážitky. V sále je také nová zvuková aparatura, 3D projekce i světelné efekty. Pultové hlediště má celkem sto nových polohovacích křesel,“ informovala mluvčí VŠB-TUO Klára Janoušková.

Foto: archiv Planetária Ostrava

Proměněná budova ostravského planetária

Kromě zahraničních pořadů nabídne ostravské planetárium také vlastní čtyři celooblohové projekce. Západní kopule hvězdárny je vybavena moderním dalekohledem o průměru 35 cm, návštěvníci budou mít možnost si pořizovat vlastní digitální fotografie vesmírných objektů CCD kamerou.

Experimentárium a Výzkumák

Novinkou a velkým lákadlem pro návštěvníky bude podle mluvčí univerzity již zmíněné Experimentárium. „Prostor, kde je možné experimentovat, zkoušet, hrát si a objevovat tajemství přírodních zákonitostí. K jeho vybudování byly využity prakticky všechny prostory, které byly dříve pro návštěvníky nepřístupné. Obsah Experimentária je rozdělen do několika tematických expozic: Do hlubin Země, Za světlem, Ke hvězdám, K planetám, Na oběžnou dráhu,“ vyjmenovala Janoušková.

Pro zvídavé školáky zde vytvořili Výzkumák, kde školní či zájmové skupiny budou moci provádět nejrůznější praktické činnosti, které budou mnohdy navazovat na některé pořady v planetáriu.

Foto: archiv Planetária Ostrava

Školní skupiny a další zájemci najdou v planetáriu interaktivní vzdělávací expozici.

Novinkou je i venkovní amfiteátr se slunečními hodinami. Kapacita sálů planetária zůstala zachována, ale doba, kterou návštěvník v planetáriu může strávit, se čtyřikrát prodloužila. Předpokládá se, že roční návštěvnost se zvýší z původních 50 na 90 tisíc lidí. Univerzita získala finance na proměnu planetária z Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám