Hlavní obsah

V opraveném českolipském muzeu bude grizzly i uranová štola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva a půl metru vysoký medvěd grizzly stojící na zadních nohou, aby vynikla jeho velikost, bude jednou z hlavních novinek a lákadel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Foto: Michael Polák , Právo

Geolog Petr Mužák uvnitř uranové šachty, do níž budou moci první návštěvníci sestoupit po otevření muzea v březnu.

Článek

Instituce sídlící v historické budově někdejšího augustiniánského kláštera je od ledna letošního roku kvůli částečné rekonstrukci hlavní budovy uzavřená. Opravy ale spějí k závěru a muzejníci již začali chystat novou podobu stálých expozic.

„Připravujeme nové nasvícení vystavených předmětů i prostor. Nově výtvarně pojaté budou velkoobjemové expoziční vitríny a přírodní dioramata. Expozice doplňujeme o nové sbírkové předměty a exponáty a aktualizujeme informace o nich. Protože se jedná o cenné sbírkové předměty, veškeré úpravy provádějí přímo zaměstnanci muzea. Tato několikaměsíční činnost směřuje ke znovuotevření stálých expozic v příštím roce,“ uvedl ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

Exponát grizzlyho vytvořil muzejní preparátor Michal Štěpánský ze zvířete, které před dvěma lety uhynulo v děčínské zoo. Samice grizzlyho Helga se tu dožila šestatřiceti let. Kvůli bolestem z artrózy ji v zoo nakonec uspali a tělo zvířete se dostalo do českolipského muzea.

V příštím roce se otevře obnovená středověká tvrz Tichá

Cestování

Nový exponát tu preparátor vytvořil i z vlčice, kterou letos na konci března srazilo auto u Kuřívod na území někdejšího vojenského újezdu Ralsko.

Jádrem je mechanizace

Velkou novinkou v muzeu bude také expozice věnovaná těžbě uranu, která vznikla v dosud běžně nepřístupném sklepě hlavní budovy kláštera. První exponát, důlní vozík na převoz rubaniny zakoupilo muzeum už před osmi lety, představa o uranové expozici se ale rodila až později. Nakonec k tomu napomohlo i to, že se muzeu podařilo zakoupit ucelenou sbírku předmětů spojených s dolováním uranu.

„Jádrem této sbírky jsou důlní kolejové mechanizace, například důlní přehazovací nakladač, důlní vozíky na převoz materiálu i dynamitu nebo vůz typu cisterna. Součástí jsou i různá vrtací kladiva nebo malý těžební kýbl, s nímž se spouštěli hlubináři, když hloubili šachtu,“ popsal Právu Petr Mužák, geolog českolipského muzea a kurátor vznikající expozice.

Muzeum by se mělo otevřít v březnu 2022.

Rytířské sály pardubického zámku jsou opět přístupné

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám