Hlavní obsah

V Norsku otevřeli plovoucí saunu, ze které jde pozorovat polární záře

Saunování k severským národům neodmyslitelně patří. V norském městě Tromsø nyní otevřeli saunu, která zážitek posouvá ještě o kus dál. Je totiž plovoucí a návštěvníci z ní navíc mohou pozorovat na nebi vlnící se polární záři. Po dostatečném vypocení pak mohou skočit přímo do ledové vody, aby se zchladili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sauna je přístupná veřejnosti a už si stihla vysloužit pozornost místních. Může za to zejména její neotřelý vzhled. Vypadá totiž jako střecha složená z trámů, čímž může lehce připomenout i dávné vikinské příbytky. Vznáší se navíc na mořských vlnách, i když je stále zakotvená na jednom místě.

Projekt je dílem nábytkářské firmy Ekte a také specialistů na sauny Pust and Skapa Architects. „Vidět, jak se lidé v sauně kochají polární září nebo se odváží skočit do arktického moře, je skvělý pocit. Vybudovali jsme místo, které lidem nabízí únik, malou oázu uprostřed města,“ uvedl za společnost Ekte Kim Daniel Arthur.

Podle Erika Stangeho Ankrea si lidé na saunu velmi rychle zvykli a oblíbili si ji. „Chodí po celý den, ať už za ranním plaváním, přes oběd nebo i na sedánek kolem desáté večer,“ řekl.

Norské Tromsø je jedním z největších měst za severním polárním kruhem. Proslulé je právě kvůli polární záři, kterou v něm lze přes zimu pozorovat. Zhruba od poloviny května do půlky července je k vidění i takzvané půlnoční slunce, kdy je i v nočních hodinách světlo.

Norsko zavírá cizincům hranice

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám