Hlavní obsah

V Nižboru probíhá výstava o Keltech

Právo, Petr Blahuš

Slavnou minulost naší země, kterou až do prvních let tohoto věku obýval keltský kmen Bójů, už několik let přibližuje Informační centrum keltské kultury na zámku Nižbor. Místo to je symbolické, protože na dohled od zámku se nad Stradonicemi nachází jedno z nejslavnějších keltských oppid bójské říše. Říše, po které dostaly Čechy i své jméno – Boioheamum – Bohemia.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Keltští gladiátoři v podání skupiny historického šermu.

Článek

Způsob přiblížení keltských tradic, zvyků, náboženství, ale i obyčejného života je velmi netradiční. Je podáván především pomocí audiovizuální techniky, využity ale jsou i figuríny v životní velikosti. Jednou z nich je keltský nebožtík. „Všimněte si, že má na sobě kalhoty. Keltové jsou totiž vynálezci tohoto druhu oblečení,“ řekl amatérský „keltolog“ Petr Svatý.

Výstava je zaměřená na historii keltského odívání

Právě na historii keltského odívání je také zaměřena nová výstava, která byla v zámeckém infocentru otevřena už na konci července a potrvá minimálně do konce letošní návštěvnické sezóny.

Kromě této výstavy si návštěvníci mohou pomocí multimediální projekce a map zjistit spoustu informací o životě Keltů. „Přes dotykovou obrazovku se lze dostat k tisícům hesel, která mají spojitost se životem Keltů,“ dodal Svatý.

Na stěnách infocentra visí mapy, znázorňující velikost keltské říše i její dobyvatelské úspěchy. „Keltové byli skvělí válečníci, dobyli mimo jiné i Řím a řecké Delfy,“ dodává Svatý.

Otevřeno je po celý týden

Keltské informační středisko v nižborském zámku je součástí mezinárodního projektu Keltská Evropa. Je zde možné zakoupit i různou keltskou literaturu, medovinu nebo kopie starých náboženských amuletů. Otevřeno je po celý týden, tedy i v pondělí, kdy je většina muzeí zavřená.

Na nižborském zámku se také čtyřikrát za rok pořádají keltské slavnosti a hry. Ty nejbližší proběhnou na konci října, resp. počátku listopadu, kdy Keltové slavili svůj Nový rok.

Hned vedle infocentra se přímo na zámku také nalézá malé, ale působivé muzeum, mapující téměř stoletou historii českého a československého skautingu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám