Hlavní obsah

V Nevřeni zpřístupnili podzemní kaolinový důl. Desetiletí lákal dobrodruhy k tajným průzkumům

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevřeň

Od soboty je pro návštěvníky zpřístupněn důl v Nevřeni, který neobvykle těžil kaolin hlubinným způsobem. Dodnes se zde dochoval pro tuto těžbu typický systém masivních chodeb, které dosahují výšky skoro dvou desítek metrů. Proto také dlouhodobě lákal dobrodruhy, kteří do dolů lezli na vlastní riziko. Obec se tak po letech rozhodla důl zabezpečit a lidem zpřístupnit.

V Nevřeni zpřístupnili podzemní kaolinový důl. Desetiletí lákal dobrodruhy k tajným průzkumůmVideo: Novinky

 
Článek

Důl v Nevřeni je dodnes jedním z mála dochovaných případů hlubinné těžby kaolinu, který si většina lidí spíše spojí s masivními lomy. Jedná se tak o unikát v rámci celého Česka.

„Nejprve se zde začalo těžit povrchově tak, jak je to běžné u většiny kaolinových dolů nebo lomů. Teprve později se přišlo na to, že i hlubší partie obsahují kaolin, tak se přešlo na raritní těžbu hlubinou,“ uvedla Adéla Honomichlová, ředitelka Centra Caolinum, které za znovuotevřením dolu stojí.

Foto: Novinky

Důl je nyní zabezpečen pro pravidelné návštěvy.

Důl otevřený v 70. letech 19. století byl v provozu pouhých 27 let, avšak stihl vystřídat pět majitelů. Ten poslední v roce 1897 místo investování do opravy cest raději těžbu přesunul do nedalekých Ledců a důl v Nevření uzavřel.

Po svém uzavření však začal postupně přitahovat dobrodruhy. Lákaly je převážně monumentální komory, které dosahovaly výšky až 18 metrů. Ty jsou právě běžné pro těžbu tvárných hornin. I z toho důvodu si jej filmaři před dvěma lety vybrali pro natáčení pohádky Čertí brko.

Dva a půl roku práce

První snahy sanování dolu přišly podle starostky Nevřeně Štěpánky Bejčkové už v 80. letech minulého století. „Byl vybudován jakýsi vstup, který byl poté zabezpečen v roce 2015 Ministerstvem životního prostředí,“ uvedla s tím, že i přesto se sem lidé dostávali. „Zanechávali zde odpadky a nechovali se k dolu úplně šetrně. Rozhodli jsme se tedy, že bychom důl rádi zpřístupnili široké veřejnosti a nastavili pravidla,“ dodala.

Práce na znovuotevření dolu a zajištění bezpečnosti pro návštěvníky trvaly přibližně dva a půl roku. „Kromě toho, že se zajistily zádrhy, které hrozily zřícením svorníků, tak se srovnala podlaha a instalovala se bezpečnostní sklíčka,“ popsala starostka Nevřeně.

„Dnes můžete vidět dílo v celé kráse. Je i kompletně nasvětlené, takže ani ti pamětníci, kteří sem chodili celá léta, ho neviděli tak, jak ho vidíme my dnes,“ dodala. Návštěvníkům dohromady zpřístupnili víc než polovinu z přibližně jednoho kilometru chodeb dolu.

V dole zatím probíhají jen víkendové prohlídky. „Během prázdnin budeme provádět i ve všední dny. Budeme třeba přidávat i prohlídky podle zájmu návštěvníků,“ zmínila Honomichlová. Dospělého návštěvníka vstup vyjde na 150 korun, dítě na 80 korun. To však musí být starší čtyř let. „Do dolu mladší děti nesmějí,“ dodala Honomichlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám