Hlavní obsah

V německém archeoparku staví pomocí historického nářadí

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorský spolek Via Carolina – Goldene Strasse již desátým rokem provozuje největší středověký archeopark v Německu s přeshraniční působností – Historický park Bärnau-Tachov. Ten nabízí návštěvníkům možnost poznat ve více než třiceti archeologických rekonstrukcích původních středověkých usedlostí život od 9. do 13. století, včetně života ve slovanské vesnici.

Foto: Profimedia.cz

V archeoparku mohou návštěvníci vidět středověká stavení.

Článek

V prosinci loňského roku pak spolek úspěšně zakončil evropský projekt ArchaeoCentrum Čechy–Bavorsko, na kterém se podíleli také čeští partneři a příspěvkové organizace Plzeňského kraje – Západočeské muzeum v Plzni a Muzeum Českého lesa v Tachově. Během projektu byla univerzitními partnery, ZČU v Plzni a UK v Praze, realizována řada veřejných přednášek a seminářů.

V Bärnau pak vyrostla nová správní budova s laboratoří, počítačovou učebnou a výstavním prostorem a byla zahájena stavba kamenného dvorce Karla IV. středověkými stavebními technikami. Podle Václava Vrbíka z archeoparku je toto naprosto unikátní záležitost.

Archeologové objevili na Liberecku pradávný dům i s původní střechou

Domácí

„V celém česko-bavorském prostoru nemůžete nikde v přímém přenosu sledovat historickou stavbu za pomoci dřevěného jeřábu či replik středověkých nástrojů, které byly pro tuto příležitost vyrobeny ve speciálních dílnách. Samozřejmostí je ruční opracovávání trámů či kamene, jakož i výpal vápna v k tomu určené středověké peci,“ řekl Vrbík.

Nabízí aktivity pro školy

Úspěch ArchaeoCentra vedl k dalšímu ambicióznímu projektu – přeshraniční nadšenci z Bärnau pracují na studii proveditelnosti pro zřízení česko-bavorského kompetenčního centra pro tradiční řemeslo a historické stavební techniky. Vypracování studie finančně podporuje bavorské ministerstvo pro vlastenecké záležitosti a finance.

„Zadaří-li se, bude to velká věc. Již teď zveme zainteresované školy, restaurátory, muzea či památkové ústavy a všechny, kteří se chystají rekonstruovat středověké památky, aby se do projektu zapojili,“ uzavřel Vrbík.

Rymice na Kroměřížsku se promění v atraktivní skanzen

Tipy na výlety

Po zimní přestávce otevírá park své brány 21. března akcí Živý středověk. S příchodem turistické sezony rovněž připravil novou atraktivní nabídku pro české školy. Jednotlivé školy si mohou vybrat ze široké nabídky programů, při kterých se žáci dozvědí nejen něco z teorie o životě ve středověku, ale budou mít také možnost si vyzkoušet vybraná středověká řemesla, to vše s fundovaným českým výkladem.

V parku díky dotaci Česko-německého fondu budoucnosti funguje český muzejní pedagog, který se o školní skupiny kompletně postará.

Reklama

Výběr článků

Načítám