Hlavní obsah

V Královéhradeckém kraji má vzniknout přes 330 kilometrů cyklostezek

Hradec Králové

V Královéhradeckém kraji by mělo v dalších letech vzniknout zhruba 330 kilometrů cyklostezek. Vyplývá to ze strategie cyklodopravy schválené krajem. Dokument počítá například s Kladskou cyklotrasou, která propojí Jaroměř, Českou Skalici, Náchod a polské hranice. Uvedl to Luboš Tuzar ze společnosti Královéhradecká labská, která na přípravě cyklotras s krajem a dalšími subjekty spolupracuje.

Foto: Profimedia.cz

Hradecký kraj se dočká nových cyklostezek.

Článek

Podle krajského dokumentu by se kromě Kladské stezky měla dobudovat Labská cyklotrasa od Kuksu až do Krkonoš. Kraj by měla křižovat cyklotrasa Odra - Nisa a také Příhraniční cyklotrasa plánovaná přes Krkonoše a Orlické hory. "Pracuje se na studiích proveditelnosti, abychom měli jasně definované trasy na všech těchto stezkách," řekl Tuzar.

Studie pro všechny čtyři dálkové cyklotrasy by měly být hotovy do konce roku 2014. "V letech 2015, případně 2016 je naplánované územní a stavební řízení. Vlastní výstavba by měla být v letech 2016 až 2020. Samozřejmě chceme maximálně využít evropské peníze," uvedl Tuzar.

Podle krajského dokumentu bude nutné postavit zhruba 99 kilometrů nových stezek, zbytek cyklotras by vedl po již existujících cestách. Náklady na stavbu nových úseků stezek pro cyklisty by podle prvotních odhadů mohly dosáhnout 320 miliónů korun.

V Královéhradeckém kraji letos v květnu začala sloužit cyklistům 26 kilometrů dlouhá trasa mezi Hradcem Králové a Kuksem. Vybudování nových 20 kilometrů stezky stálo zhruba 67,5 miliónu korun, zbývajících šest kilometrů vede po stávajících komunikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám