Hlavní obsah

V krabím království. Na Vánoční ostrov se nezapomíná

Novinky, Radka Darebná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštívit Vánoční ostrov byl dlouho můj sen. Přestože to mám z přechodného domova v Sydney poměrně blízko, cestu jsem odkládala až do loňské zimy. Kdy jindy je totiž ideální doba navštívit Vánoční ostrov než na Vánoce? Vodopády, bělostné pláže, ale především velká populace krabů jsou jen zlomkem toho, co exotický ráj nabízí.

Foto: Radka Darebná

Vánoční ostrov je nefalšovaná exotika jako z katalogů cestovních kanceláří.

Článek

Vánoční ostrov se nachází v Indickém oceánu asi 3,5 hodiny letu z australského Perthu. Leží navíc blízko Indonésie a Jakarty. Žije tam kolem 2000 obyvatel a drtivou většinu území tvoří národní park. Pokud na toto místo vyrazíte v listopadu nebo ještě lépe v prosinci, můžete se stát svědky krabí migrace.

Po příletu na malinké letiště jsem si pronajala automobil a vydala se ubytovat. Nutno podotknout, že na ostrově není moc hotelů, spíše zde narazíte na domečky nebo chatky k pronajmutí. Na ostrově funguje jediný operátor. Takže si buď můžete zakoupit novou sim kartu, nebo si užívat nerušené dovolené.

Pláže jako z katalogu

Při prvním západu slunce začnou krabi vylézat z úkrytů, přes den se schovávají před sluncem. Přecházejí z jedné stranu na druhou a ostražitě si hlídají své kamarády. Ta podívaná jde sledovat i hodiny, než slunce zapadne úplně.

Foto: Radka Darebná

Na kraby narazíte skutečně na každém kroku.

První zastávkou při poznávání ostrova byla vyhlídka Margaret Knollové, kde je úžasný výhled na část ostrova a oceán. Pak jsem zamířila na Dolly Beach, která je jednou z nejhezčích pláží na ostrově, ale vede k ní velmi dlouhá cesta, nebojím se říct, že skoro džunglí. Jde o hodinu až dvě chůze po značené stezce, kde vám budou opět dělat společnost krabi šustící listím.

Foto: Radka Darebná

Pozor na kraby, varuje cedule.

Na konci cesty vás čeká pláž, která vypadá jako z katalogu — palmy s kokosovými ořechy, jemný bílý písek, blankytně modrá voda a černé lávové kameny. Prý je zde možné vidět i želvy snášející vejce.

Chvíli si užívám samoty, než vyrazím zpět, abych viděla další nedalekou pláž Greta. Po další hodince chůze se přede mnou objevují schody vedoucí na bílou písčitou pláž s průzračnou vodou. Na první pohled je to nádhera. Na druhý pohled se zarazím, když uvidím na pláži spoustu plastů — příbory, brčka a dva uhynulé ptáky. Je to velmi smutný pohled. Odpadky se sem prý dostávají z Indonésie.

Foto: Radka Darebná

Palmový háj při západu slunce

Místní ale myslí na vše. U schodiště najdete několik pytlů se vzkazem, že pokud chcete, můžete alespoň část nepořádku posbírat a pomoci planetě i ostrovanům udržet pláž čistou. Ráda jsem se zapojila a nasbírala půl pytle.

Krabi jsou vážně všude

Z Vánočního ostrova mi zbývá stále hodně míst, které chci vidět, ale čas neúprosně letí. Jedním z nich je The Grotto. Jedná se o skalní „okno”, kde se mísí dešťová voda s mořskou. Můžete se tu vykoupat a osvěžit. Vstup do vody je pozvolný a máte i možnost přidržet se lana. Společnost opět dělají červení krabi lezoucí po výklencích.

Naplánovala jsem si také návštěvu známého vodopádu Hugs ukrytého v lese. Ideální je dojet autem co nejblíže, nechat jej na parkovišti a dál pokračovat po vyznačených stezkách.

K vodopádu, který je považován za nejspirituálnější místo na ostrově, vede cesta lesem, kde se nacházejí velmi vzácní krabi palmoví. Jsou to největší krabi, na které na ostrově narazíte — dosahují délky až 40 centimetrů a váží až čtyři kilogramy. Jsou různě zbarvení a dožívají se i 60 let. V lesních říčkách se objevují také krabi modří, kteří stejně jako krabi červení migrují po skupinkách, ale jsou velmi plaší.

Foto: Radka Darebná

Grotto láká na osvěžující koupel. Jak jinak než s kraby.

Foto: Radka Darebná

Vodopád Hugs je nejvíce spirituálním místem na ostrově.

S tímhle místem se mi jen těžko loučí, ale ještě mě čekají další zastávky. Například Blowholes, skalní útesy, na kterých se vlny odrážejí od skal a vydávají zvuk jako píšťala. Nejlépe jdou pozorovat z nedalekého můstku, z nějž pořídíte krásné fotky.

Pokud stále nebudete mít dost krabů, vydejte se na pláž Ethel, která je považována za nejlepší místo na ostrově, kde lze sledovat jejich migraci. Při jízdě automobilem buďte opatrní, abyste nějakého kraba nepřejeli — mnoho úseků silnice je v období migrace dokonce uzavřených.

Foto: Radka Darebná

Zajímavou atrakcí jsou blowholes, skalní píšťaly.

Vánoční ostrov nepochybně stojí za návštěvu, nadchne všechny milovníky přírody, zvířat, samotáře, ale i skupiny cestovatelů. Místní příroda je stále nezasažena turismem. Zatím.

Užitečné informace pro cestu na Vánoční ostrov

Nejlepší je vyrazit na ostrov v listopadu či prosinci, kdy na ostrově probíhá krabí migrace. Tisíce červených krabů se pohybují po plážích, silnicích a skalách. Mnoho tras a úseků však bývá uzavřených pro automobily z důvodu jejich ochrany. Pěšky se však dostanete kamkoliv.

Počasí se dá celoročně považovat za velmi příznivé, v průměru se teplota pohybuje kolem 27 stupňů Celsia.

Na Vánočním ostrově mají po celý rok stejný čas. Oproti Česku je to v červenci pět hodin navíc.

Měnou je australský dolar, jehož aktuální kurz je asi 15,9 koruny. Platit se dá i kartou.

V supermarketu seženete naprosto cokoli, jsou velmi dobře zásobené. Jelikož se ale nacházíte na ostrově, ceny jsou dost vysoké. Za běžný nákup (vajíčka, máslo, mléko, zelenina, těstoviny, maso) necháte v přepočtu i 800 korun.

Nejnákladnější položkou je benzin, kdy za plnou nádrž zaplatíte i 2080 korun. S dobrým automobilem vám to ale vystačí i na tři dny jízdy po ostrově.

Na ostrově se domluvíte anglicky, i když mnoho lidí stále mluví i svým domorodým jazykem s čínským dialektem.

Co se týče telefonování, na ostrově funguje jediný operátor Telstra a signál chytíte pouze s ním. Zakoupit si můžete Sim kartu. Zásuvka je stejná jako v Austrálii, na klasické evropské kabely tudíž potřebujete adaptér.

Stejně jako do jiných destinací lze doporučit očkování proti žloutence.

Reklama

Výběr článků

Načítám