Hlavní obsah

V japonském digitálním muzeu se návštěvníci stávají součástí expozice

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi surrealistický zážitek slibuje nové tokijské muzeum. Mori Building Digital Art Museum nevystavuje ovšem žádné skutečné předměty, jeho expozice je čistě digitální a umožňuje návštěvníkům vstoupit do světa plného barev a světel, v němž se každý stává jeho součástí, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum v Tokiu láká na digitální expoziciVideo: AP

 
Článek

Výstava nazvaná Borderless neboli Bez hranic se v japonské metropoli otevřela 21. června. K vidění je na ní přes 50 děl, která k životu přivádí 520 počítačů a 470 projektorů vytvářejících komplexní digitální zážitek. Název bez hranic pak vychází z faktu, že se jednotlivá díla vzájemně prolínají a návštěvníci mezi nimi mohou plynule přecházet a nechat se doslova pohltit snovým světem.

Foto: Profimedia.cz

O projekce se stará 520 počítačů.

Expozice je navíc interaktivní a mnohdy reaguje přímo na návštěvníky. Při šlápnutí na podlahu může pod nohama lidí vykvést květina nebo se změnit barva. „Je to svět, který se každých pět minut mění. Příští měsíc bude úplně jiný, stejně tak v měsících, které budou následovat. Přítomnost lidí má na změny také vliv, takže každý tu prožije zcela unikátní zážitek,“ tvrdí ředitel teamLab Toshiyuki Inoko, společnosti, která se na tvorbě muzea podílela.

Galerie jako symbol města

Expozice by měla návštěvníky přimět, aby si začali více uvědomovat svět, který je obklopuje, a více o něm přemýšleli. „Jsem velmi nadšená. Byla jsem v místnosti, kde jsem byla obklopená malými dešťovými kapkami. Nikdy jsem žádné podobné muzeum nenavštívila, je vážně působivé,“ uvedla návštěvnice Alissia Bruellmannová. Obdobný názor měli i další lidé, kteří v prvních dnech dorazili a podle kterých se jedná o vyloženě mystickou zkušenost.

Foto: Profimedia.cz

Expozice mnohde reaguje na návštěvníky.

Tvůrci digitálního muzea doufají, že pomůže Tokiu zvýšit jeho kulturní status před blížícími se olympijskými hrami v roce 2020. „V New Yorku máte Muzeum moderního umění, v Paříži Louvre. V každé významné světové metropoli máte kulturní zařízení, které reprezentuje danou zemi. Doufáme, že podobné kulturní instituce se stanou charakteristickými i pro Tokio, včetně tohoto digitálního,“ uvedl ředitel muzea Ou Sugiyama.

Reklama

Výběr článků

Načítám