Hlavní obsah

V egyptském Luxoru zpřístupnili dvě nové hrobky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptský Luxor má nová lákadla. Jsou jimi dvě další zpřístupněné hrobky v nekropoli Dra Abú el-Naga, z nichž jedna patřila vysokému kněžímu boha Amona a druhá písaři. Jejich stáří je datováno do období 19. a 20. dynastie, tedy éry Nové říše, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Luxoru se otevřely veřejnosti dvě hrobkyVideo: AP

 
Článek

Egyptský ministr pro památky Chálid Ananí uvedl, že jeho vizí je zpřístupnit po celé zemi více turisticky atraktivních míst. Současně s otevřením hrobek, jejichž rekonstrukce podle serveru Global Times trvala zhruba tři roky, se bude v Luxorském muzeu konat dočasná výstava s nalezenými artefakty.

„Obě hrobky jsou téměř 3500 let staré a po několika letech usilovných prací jsou ve velmi dobrém stavu. Nyní poslouží jako nová turistická atrakce v oblasti Dra Abú el-Naga,“ uvedl za egyptský památkový úřad jeho ředitel Mustafa Waziri. Uvnitř návštěvníci naleznou dobře zachovalé malby, nicméně část se jich kvůli erozi odloupla. Při rekonstrukci byly zdi speciálně ošetřeny, což by je mělo uchránit od dalších škod.

Jedna z hrobek patří náboženskému hodnostáři. „Majiteli říkáme Raya, byl čtvrtým kněžím boha Amona. Nástěnné malby jsou výjevem z každodenního života, mají stále nádherné barvy. Staří Egypťané uměli hrobky skvěle zakonzervovat,“ doplnil Waziri.

S rekonstrukcí hrobek pomáhalo Americké výzkumné centrum v Egyptě. Aktuálně ještě probíhají restaurátorské práce na jednom z chrámů, který se nachází v nedalekém komplexu Karnak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám