Hlavní obsah

Tutanchamonova hrobka září po devítileté rekonstrukci novotou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová podlaha, osvětlení, opravené malby na zdech. Celých devět let trvala rekonstrukce hrobky pravděpodobně nejslavnějšího egyptského faraona Tutanchamona. Ve čtvrtek mohla výsledek práce týmu restaurátorů poprvé spatřit i veřejnost, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tutanchamonova hrobka se renovovala devět letVideo: Reuters

 
Článek

Rekonstrukci hrobka podstoupila v minulosti již několikrát, tisíce let starý prostor neovlivňuje jen množství přicházejících návštěvníků, ale také prach či vlhkost. Novinkou je proto také ventilační systém, který má udržet hrobku lépe provzdušněnou. „Srážela se tu voda z dýchání, což mělo vliv na vše ostatní včetně toho, že se tu dalším turistům mohlo dýchat velmi těžce. Museli jsme proto vytvořit systém, který by zajistil lepší cirkulaci vzduchu,“ popisuje profesor z Alexandrijské univerzity Hussein Shaboury.

Restaurátoři vedeni týmem z losangeleského ústavu Getty Conservation Institute si museli také poradit s výměnou staré podlahy, osvětlení a ramp, které byly po letech používání už v žalostném stavu. Výzvou přitom byl přesun samotného ochranného sarkofágu s faraonovou mumií. „Je to neuvěřitelně vzácný objekt, takže bylo velmi stresující ho bezpečně přenést. Jen bez skla váží sarkofág nějakých 250 kilogramů, stěhovalo ho dvanáct mužů,“ popsal šéf komunikace Getty Conservation Institute Neville Agnew.

Zrestaurovány byly také malby na zdech, na nichž po sobě někteří turisté zanechali graffiti. „Museli jsme při rekonstrukci postupovat velmi obezřetně, abychom při instalaci všech komponentů nepoškodili nic z původní stavby,“ doplnila projektová specialistka Sara Lardinoisová.

Hrobka faraona Tutanchamona je stará asi 3300 let, objevena byla v roce 1922 archeologem Howardem Carterem. Zdaleka nejznámějším nalezeným předmětem byla zlatá pohřební maska kryjící mumii, která se stala symbolem éry starověkého Egypta. Hrobka se nachází na archeologickém nalezišti v Údolí králů u Luxoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám