Hlavní obsah

V Česku klesá počet turistů ze Západu, mají špatné zkušenosti

Česko navštívilo loni 6,7 miliónu zahraničních turistů, což činí pokles o zdánlivě malých 0,4 %. Horší je však pohled na strukturu národností. Klesají především čísla solventních západních turistů, kteří se k nám nechtějí vracet, a místo nich stouply počty Rusů a Poláků, již však z hlediska tržeb nemohou nahradit propad počtu západních turistů.

Článek

Meziroční propad tržeb podnikatelů v cestovním ruchu tak činí za loňský rok přibližně 30 % a český takzvaný příjezdový cestovní ruch se nachází v krizi.

Jak nám potvrdil Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, jedním ze dvou hlavních důvodů trvalého poklesu západních turistů do ČR je především trvalé neřešení palčivých problémů (okrádání, bezpečnost, směnárenské služby, kvalita taxislužeb), o kterých jsou všichni potenciální návštěvníci  již předem informováni z většiny materiálů o České republice.

Na vině jsou i nedostatečné služby v regionech a kurz koruny

Druhým klíčovým důvodem je zaostalost českých regionů ve srovnání s Prahou, kromě Prahy nikde jinde nemůžeme ani dvacet let po revoluci nabídnout turistů západní standard společensko-kulturního vyžití.

Například v městských památkových rezervacích ( je jich v Česku asi čtyřicet) chybí čtyřhvězdičkové hotely nebo zajímavé gastronomické speciality či další atraktivní programy, turistům se tam proto nechce nebo dokonce nemají ani kde přespat.

Loňský silný kurz koruny pak jen již dokreslil tyto negativní faktory a snížil útraty zahraničních turistů v tuzemsku, meziroční propad tržeb podnikatelů v cestovním ruchu byl vloni přibližně 30 %.   

Loňský silný kurz koruny pak jen již dokreslil tyto negativní faktory a snížil útraty zahraničních turistů v tuzemsku, meziroční propad tržeb podnikatelů v cestovním ruchu byl vloni přibližně 30 %.   

Také kempy zaznamenaly stejně jako v předešlých letech další velký pokles zájmu, meziročně jim poklesl počet hostů dokonce o 14,9 % .

Důvod je zcela zřejmý, i Češi již žádají čím dál vyšší kvalitu služeb a pakliže se kempy nestanou zajímavou alternativou tříhvězdičkového ubytování, nemají do budoucna šanci na úspěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám