Hlavní obsah

V Bruselu se otevírá nové muzeum s garderobou slavného čůrajícího chlapečka

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden ze symbolů Bruselu - čůrající chlapeček - dostal celé nové muzeum. Nachází se jen několik kroků od známé sochy a je zasvěceno chlapečkově bohaté a pestré garderobě. Celá sbírka čítá více než 950 kostýmů, které se na symbolu za léta při různých příležitostech vystřídaly. Návštěvníci budou mít možnosti si je prohlédnout od soboty, kdy se muzeum oficiálně otevírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brusel otevírá muzeum garderoby sochy čůrajícího chlapečkaVideo: Reuters

 
Článek

Mezi jedněmi z nejstarších kostýmů je uniforma příslušníka londýnské královské gardy, kterou Brusel dostal darem v roce 1945. Vystavena bude také replika oděvu, který Belgičanům daroval francouzský král Ludvík XV. jako omluvu, když se jeho vojáci pokusili čůrajícího chlapečka ukrást. V expozici se ovšem nacházejí i prostší exponáty, třeba fotbalový dres.

„Lidé se v muzeu dozví spoustu informací o historii sochy Manneken Pis (originální název), která je velmi dlouhá a zajímavá. Tradice oblékání čůrajícího chlapečka totiž sahá až na počátek 17. století, takže se zde snažíme turistům vysvětlit velmi starý fenomén,“ řekl pro Reuters kurátor bruselských muzeí Gonzague Pluvinage. Kostýmy, které se nenacházejí ve sbírce muzea, budou k vidění ve virtuální podobě na obrazovkách.

Bez náboženských a politických symbolů

Co se týče oblékání, panují přísná pravidla, co se může na chlapečka navléknout a co ne. Kostýmy nesmějí být náboženské či politické a zároveň nesmí být využity pro komerční účely. Socha je oblečená zhruba 130 dní v roce a během té doby vždy dostane 15 až 20 nových oblečků.

„Čůrající chlapeček vyjadřuje kosmopolitismus Bruselu. Kromě tradičních belgických oděvů nám z různých zemí totiž poslali své tradiční úbory, takže je celá garderoba opravdu rozmanitá. A přesně takový je i Brusel — rozmanitý, takže prakticky každý obyvatel města, ať už je původem z Belgie, či ne, se cítí jako součást celku,“ tvrdí Pluvinage.

Správa muzea očekává, že na expozici ročně zavítá přes 60 000 turistů. Mimo to se zde nachází replika sochy, kterou si budou návštěvníci moci obléct.

Reklama

Výběr článků

Načítám