Hlavní obsah

Ústecký kraj dokončil Labskou stezku

Právo, Aleš Pelikán

Výstavbu Labské stezky dokončil v uplynulých dnech Ústecký kraj. Budování oblíbené cyklostezky skončilo stavbou dvou posledních úseků v jižní části kraje. Za posledních deset let stála stavba cyklostezky v regionu stovky milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Labská stezka patří k nejlepším turistickým produktům v Ústeckém kraji, což potvrzuje řada místních i zahraničních ocenění. Kraj do ní za deset let investoval více než 400 milionů korun, právě dokončené úseky propojí Ústecký kraj se Středočeským,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Zdeněk Matouš (Lepší sever).

Posledními letos dostavovanými úseky byly Račice–Hněvice a Třeboutice–Nučnice. Jejich stavba oficiálně skončila na konci října, nyní tak po nich již cyklisté mohou jezdit. První letos realizovaný úsek stál 45,17 milionu a druhý 28,4 milionu korun.

Cyklostezka u Lipna je opět o pár stovek metrů delší

Cestování

Cyklostezka v Ústeckém kraji měří od hranic se Saskem na Děčínsku po hranice se Středočeským krajem 96 kilometrů. Je součástí jedné z nejoblíbenějších evropských dálkových tras.

Zájem narostl

Stavbu jednotlivých úseků nefinancoval Ústecký kraj jen ze své pokladny, využil k tomu dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a Státního fondu dopravní infrastruktury.

O stezku mají stále větší zájem hlavně místní obyvatelé, kteří tvoří většinu návštěvníků. Měření průchodů na stezce ukázala, že i v jarních měsících, kdy se kvůli pandemii život skoro zastavil, byla návštěvnost Labské stezky stálá, a na některých místech dokonce stoprocentně narostla.

Ekonomický přínos cyklostezky pro region byl na základě loňského šetření spočítán na zhruba 60 milionů korun za sezonu, přičemž má stále potenciál růstu. Nejvíce na stezce utratí turisté, kteří zde stráví více než jeden den. Podle Matouše je pro kraj důležité o páteřní trasu dobře pečovat a propagovat ji.

Reklama

Výběr článků

Načítám