Hlavní obsah

U Tovačova vznikla pro vodomily nová jezerní riviéra

Rozšířené pláže a komfortní vstupy do vody v podobě pozvolných svahů a přístupových lávek čekají nově na návštěvníky Annínského jezera u Tovačova na Přerovsku. Nové pláže vybudovala společnost Českomoravský štěrk. Výstavba takzvané tovačovské riviéry trvala tři měsíce a těžaři při ní využili i materiál z dosud fungující pískovny.

Foto: Českomoravský štěrk

Snadnější přístup k vodě umožní lávky vybavené schodišti a zábradlím.

Článek

„Je všeobecně známo, že nejlepší koupání s nejčistší vodou v Česku nabízejí vytěžené pískovny a zatopené kamenolomy. Tovačovská riviéra by měla připomínat klasické koupaliště vhodné i pro rodiny s dětmi,“ uvedl ředitel pro báňský inženýring a životní prostředí společnosti Českomoravský štěrk Tomáš Bína.

„Areál jsme pronajali městu za symbolickou korunu a budeme zajišťovat odvoz odpadků, sečení a servis toalet. Cílem je ukázat lidem, že těžba štěrkopísku nemusí být jen zdrojem základní suroviny pro stavebnictví,“ doplnil ředitel.

Zikmundova vila se pro veřejnost otevře od září

Cestování

Tovačovská riviéra disponuje po stavebních úpravách téměř půlkilometrovou pláží a o něco kratším přístupem do vody mimo pláž. „Plocha ke koupání vymezená lanem s bójkami je větší než 24 hektarů,“ poznamenal mluvčí společnosti Petr Dušek.

Využití pláží k rekreačním účelům dříve limitovaly vysoké břehy jezera. Nyní se zde po každých 50 metrech střídají zatravněné pozvolné svahy a lávky vybavené schodišti a zábradlím.

Rozhodlo referendum

K úpravě břehů Annínského jezera se těžaři rozhodli i na základě výsledků loňského referenda o rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města. Proti rozšíření těžby se tehdy vyjádřilo 76 procent hlasujících voličů. Ukázalo se mj. to, že obyvatelé nejsou spokojeni s tím, co jim zde zůstává po těžbě štěrkopísku.

„Rozhodli jsme se jim tedy vyjít vstříc a v prvním kroku vytvořit z Annínského jezera opravdové koupaliště,“ uvedl již dříve jménem pískovny v Tovačově Vlastimil Polišenský.

Těžba štěrkopísku začala u Tovačova v roce 1951, nyní tvoří soustavu Tovačovských jezer čtyři samostatné vodní plochy.

Úštěk a jeho památky lákají turisty i filmaře

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám