Hlavní obsah

U Ostravy vzniklo unikátní bludiště se zvířaty

Právo, Aleš Honus

Unikátní bludiště vzniklo v rodinném rekreačním areálu Skalka ve Vřesině u Ostravy, který v několika posledních letech zažívá velký boom. Zatímco ještě v nedávné minulosti se zde nacházel pouze lyžařský vlek s restaurací a v letní sezoně provoz spíše skomíral, náhodný návštěvník nyní bude překvapen, jak se areál na okraji Ostravy-Poruby změnil k nepoznání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Unikátní Skaláčkovo bludiště nabízí kombinaci malé zoologické zahrady a velkého labyrintu.

Článek

Úplnou novinkou je Skaláčkovo bludiště, které dostalo název podle maskota areálu, dinosaura Skaláčka. Jeho rozloha je asi půl hektaru a vzhledem k rozsahu labyrintu jde o pozoruhodnou atrakci nejen pro děti, ale velmi lehce zde může zabloudit i dospělý.

Bludiště se přitom nachází v areálu malé zoologické zahrady, kterou zde provozovatelé v posledních letech vybudovali. Obvodové části labyrintu jsou pak vybaveny okénky, do kterých nakukují chovaná hospodářská i lesní zvířata.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaká by to byla dětská atrakce bez zvířat?

„Inspirace přišla ze zahraničí. Snažila jsem se hledat, zda něco podobného už v České republice funguje, ale nic srovnatelného jsem nenašla,“ řekla zástupkyně provozovatele Magdaléna Bystroňová.

Budování není u konce

Průchod dřevěným labyrintem je přitom jedním velkým dobrodružstvím. Do některých částí se návštěvníci dostanou jen přes úzké tunely nebo můstky. Na zdech jsou umístěny různé hádanky a rébusy a v některých částech jsou instalovány různé interaktivní prvky, například autíčka, která využijí hlavně malé děti. Bludiště se začalo stavět před třemi lety, a přestože v oficiálním provozu je už od počátku května, jeho budování ještě není u konce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Skaláčkovo bludiště

„V současnosti pracujeme na tom, abychom do bludiště umístili zvoničku, kde si budou moci návštěvníci zazvonit na přání. Také různé hlavolamy a hádanky se ještě doplňují, dodělávají se i fotokoutky. Všechny tyto prvky jsou věnované našemu maskotovi Skaláčkovi,“ dodala.

Areál Skalka se nachází na hranici mezi ostravskou městskou částí Poruba a obcí Vřesina. Kromě již zmíněného lyžařského vleku zde mohou lidé v zimním období využívat nově vybudované kluziště, v létě zde najdou řadu dalších aktivit, kromě bludiště také lezeckou stěnu nebo lanové pyramidy, skákací hrady i HOP arénu s šestnácti trampolínami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám