Hlavní obsah

Hrobka Tutanchamona i s jeho poklady je k vidění v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Je tomu přesně 100 let od nálezu hrobky jednoho z největších egyptských panovníků, faraona Tutanchamona. Jeho život a odkaz starého Egypta dokumentuje výstava „Tutanchamon – jeho hrobka a poklady“ o ploše více než 2000 metrů čtverečních. S kamerou Novinek si můžete výstavu, která je k vidění na brněnském výstavišti, prohlédnout v reportáži.

Zahájení výstavy TutanchamonVideo: Novinky

 
Článek

Expozice se návštěvníkům otevírá v úterý v pavilonu C Výstaviště Brno.

„Výstava je jiná než většina expozicí věnované Tutanchamonovi. Máme zde tisíc replik předmětů, které pocházejí z Tutanchamonovy hrobky,“ říká egyptolog a odborný konzultant výstavy Pavel Onderka. „Originály málokdy opouštějí Egypt, a v současnosti jsou stěhovány do Grand Egyptian Museum, kde bude faraonův poklad vystavený ve své celistvosti,“ dodal.

Za trest opisovali žáci už za faraonů

Věda a školy

První část výstavy je věnována samotnému objevu hrobky, která byla odhalena v roce 1922 Howardem Carterem. Návštěvníci si budou moci projít komory přesně v takovém stavu, v jakém byly nalezeny.

Druhá část zkoumá jednotlivé soubory hrobky detailněji. Od ikonických předmětů, jakým je například Tutanchamonova posmrtná maska, až po zdánlivě nenápadné, ale historicky významné předměty jako třeba zdobená skříňka s vyobrazením čtyř členů královské rodiny, včetně faraona a jeho manželky. Díky ní si připomínáme smutnou skutečnost, že v době vlády Tutanchamona byl královský dvůr ve špatném stavu.

Tutanchamonova vláda spadá do doby 18. dynastie. Podle tradiční chronologie byl tento jinak vcelku nevýznamný panovník na trůnu zhruba mezi lety 1334 až 1325 př. n. l., tedy od svých devíti let až do své smrti v pouhých 18 letech. Egyptský stát se v té době vzpamatovával z otřesů, které přinesla náboženská a společenská reforma jeho pravděpodobného otce Amenhotepa IV. (Achnatona). Šlo o dobu, kdy si kněží boha Amona opět upevňovali svou znovunabytou moc. Po Tutanchamonově smrti se faraonem stal právě jeden z nich, kněz Aj.

Čeští egyptologové odhalili mumifikační komoru se stovkami nádob

Věda a školy

„Těch 99 let a 6 měsíců, které uplynuly od objevu hrobky, neubraly na lesku pokladům vůbec nic. Tutanchamon neustále fascinuje generaci za generací, a ten poklad je velkým oknem do světa starověkého Egypta, který je součástí i naší kulturní identity,“ vysvětluje Onderka důležitost nálezu.

„Když Howard Carter tu hrobku vykopal a Lord Carnarvon se ho zeptal, co vidí, řekl, že vidí úžasné věci. Od té doby se na tom nic nezměnilo, a proto výstava může každého člověka v dnešní době hodně naučit,“ láká na exhibici známý egyptský historik Zahi Hawass, který se slavnostního otevření výstavy na brněnském výstavišti účastnil.

„Mým nejoblíbenějším předmětem na výstavě je taková malá dýka. A pak samozřejmě pohřební maska, která je maskou na věčnost, a každý ji musí vidět,“ popisuje Hawass a zve Čechy také na návštěvu Egypta, kde se má brzy otevřít zmiňované Grand Egyptian Museum s předměty Tutanchamonovy pozůstalosti.

Výstava začíná 26. dubna a potrvá až do podzimu. K dispozici bude přes 1000 exponátů, videa, grafiky, i bezplatní zvukoví průvodci. „Tuto velkolepou výstavu si při její cestě mezi Curychem, Dublinem, Bruselem, Madridem, Soulem a Paříží prohlédlo a zamilovalo více než 6 milionů návštěvníků,“ stojí na webu výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám