Hlavní obsah

Turisté umírají, když chtějí dokonalé selfie

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistika je v tomto ohledu neúprosná: v posledních sedmi letech zahynulo nejméně 259 lidí, když se pokoušeli získat zajímavé selfíčko. Nejčastěji se tak děje v jižní Asii, kde se nezřídka kombinují ohromující výhledy s určitým nebezpečím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loni zahynula pětatřicetiletá německá turistka, když se pokoušela získat selfíčko v národním parku Hortonské pláně na centrální plošině Srí Lanky. Chtěla se sama vyfotografovat mobilem na útesu vysokém tisíc metrů a výstižně přezdívaném Konec světa.

Další smrtelnou pastí pro neukázněné turisty může být stále oblíbenější jízda vlakem tropickou džunglí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Počet zahraničních turistů zhotovujících si selfie tím, že se vykloní z jedoucího vlaku, roste,“ podotýká Anura Premaratna, šéf bezpečnosti srílanských železnic.

„Myslí si, že získají dokonalé obrázky lokomotivy, spolucestujících nebo poklidné krásy podél trati. Když se ale přestanou držet, upadnou a mohou se vážně zranit nebo zahynout.“

Zaměstnanci železnic na tropickém ostrově přitom cestujícím důrazně připomínají, aby zůstali ve vagonech, pokud se vlak nepřestane pohybovat. V roce 2018 byl na Srí Lance schválen zákon zakazující pořizovat selfie za jízdy vlakem, ale – jak je vidět – příliš se nedodržuje.

Indii náleží primát

Severní soused Srí Lanky, Indie, se stal zemí se zdaleka nejvyšším počtem úmrtí lidí fotografujících sami sebe mobily. Indičtí a američtí vědci upozornili, že od října 2011 do listopadu 2018 při zhotovování selfíček zahynulo ve světě 259 osob, z toho polovina právě v druhé nejlidnatější zemi světa.

Za Indií následují v této smutné statistice s mnohem menšími počty zbytečných úmrtí Pákistán, Rusko a Spojené státy.

„Od března 2014 při snaze získat pozoruhodný autoportrét přišlo o život 139 Indů, z toho jen šest v zahraničí. K tomu připočtěme pět zahraničních návštěvníků naší země,“ potvrzuje Ponnurangam Kumaraguru z Ústavu informačních technologií v Dillí.

Místní často zastavují cizince, aby se s nimi vyfotografovali – a ti to občas nechtějí. Jeden takový incident se loni stal v oblíbeném cíli turistů ve Fatehpur Sikrí. V opevněném městě na skalnatém hřebenu s výstavnou architekturou z 16. století skupina indických mladíků zbila mladou švýcarskou dvojici. Důvod? Evropané odmítli si s nimi pořídit selfie.

V Bombaji, středisku zábavy a finanční metropoli země, stejně jako ve městech v oblíbeném pobřežním státě Goa, který až do začátku 60. let minulého století patřil Portugalcům, je fotografování selfie zakázáno.

Anketa

Pořizujete si na dovolené či výletu selfie?
Ano, vždy
5,1 %
Občas
12 %
Ne, nikdy
82,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2448 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám