Hlavní obsah

Nefoťte si selfie s vombaty, žádají turisty v Tasmánii

Novinky, mšv

Austrálie je domovem mnoha pozoruhodných zvířat. Například vombatů, kteří jsou často přirovnáváni k plyšovým medvídkům. A právě pro jejich roztomilost mají turisté navštěvující tasmánský ostrov Maria nezvladatelnou touhu je pronásledovat a pořizovat si s nimi selfie. Úřady je teď vyzývají, ať to nedělají, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Vombati patří vedle koal či klokanů k dalším endemickým druhům australské zvířecí říše.

Článek

Každý návštěvník neobydleného ostrova bude nyní pomocí cedulí upozorněn, že má nechat zvířecí obyvatele na pokoji. „Skládám slib, že budu respektovat a chránit chlupaté a opeřené rezidenty ostrova Maria. Mám na paměti, že jste divocí, a já se vám nebudu plést do cesty,“ píše se v takzvaném ostrovním slibu, který turisté pomyslně skládají. V principu jde o to, že nemají žádná zvířata nahánět se selfie tyčemi a telefony.

„Snažíme se veřejnost v našich národních parcích vzdělávat. Na některých místech ale nemáte zvířata na dosah ruky jako tady,“ uvedl šéf tasmánské turistické centrály John Fitzgerald s tím, že právě snadná dostupnost je pro turisty lákadlem. „Žádáme návštěvníky, aby respektovali fakt, že se jedná o divoká zvířata, nikoli o domácí mazlíčky,“ dodal.

Slib, který mají turisté pomyslně složit, je má přimět k zamyšlení a respektování pravidel divoké přírody. „Nepřihodilo se nic konkrétního. Jen jsme si povšimli, že se návštěvníci chtějí se zvířaty fotit nebo se k nim přibližovat. Žijeme v éře selfie,“ konstatuje Fitzgerald.

Ostrov Maria je národním parkem, kde platí přísná pravidla ochrany přírody. Kromě vombatů se na něm nachází také pozůstatky jedné z prvních australských trestaneckých kolonií.

Kdo by snad nemohl odolat myšlence na mazlení se s plyšovým zvířátkem, může v Tasmánii navštívit městečko Mole Creek a tamní útočiště Trowunna, kde si lze pochovat vombaty, kteří jsou zvyklí na člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám