Hlavní obsah

Turisté se fotili v nepřístupné části Velké čínské zdi. Na památku už se nepodívají

Na černé listině se ocitli dva turisté, kteří na Velké čínské zdi pronikli do nepřístupné části. Ignorovali zákaz vstupu a vlezli do sekce, která podstupuje rekonstrukci, a své konání i zdokumentovali na fotografiích. Na památku se tak už nepodívají, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Velká čínská zeď je jednou z nejpopulárnějších památek v zemi.

Článek

Dva muže ze Senegalu nahlásili další návštěvníci s tím, že ignorovali zákaz vstupu a vyšplhali do části zdi, která aktuálně podstupuje rekonstrukci. Správa památky vzápětí podnikla odvetné kroky a pomocí rezervačního a monitorovacího systému provinilce našla. Turisty umístila na takzvaný blacklist, což jim v budoucnu omezí nákup vstupenek.

Správa pak na sociální síti Weibo, která je čínskou obdobou Twitteru, uvedla, že velká část památky potřebuje opravit. „Z bezpečnostního hlediska je zeď nestabilní, cihly jsou uvolněné, a když nejste opatrní, tak se buď ztratíte, nebo zraníte. Rozhodně není vhodné tam šplhat nebo chodit,“ napsala správa památky.

Provozovatel také návštěvníky požádal, aby respektovali stáří Velké čínské zdi, která figuruje na seznamu dědictví UNESCO a řadí se také k sedmi novodobým divům světa.

Vyžadují slušné chování

Podle státního listu Global Times jde možná o první případ, kdy se cizinci na černou listinu dostali. Tento druh postihu je přitom aplikován na mnoha památkách v Číně, aby se návštěvníci chovali „civilizovaně“ a s úctou.

O tématu se na sociální síti Weibo rozhořela diskuze. Jeden z uživatelů například uvedl, že stejný postup se má v případě porušení pravidel aplikovat jak na Číňany, tak na cizince.

Velká čínská zeď je jednou z nejpopulárnějších památek v zemi. I během loňského Zlatého týdne, říjnového svátku, na ni zavítalo více než 48 tisíc lidí denně, uvádí CNN. Navzdory mnoha varováním se však lidé vydávají i na sekce zdi, které jsou ve špatném stavu.

Skleněný most v Číně uvěznil turistu, když se kvůli větru roztříštil

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám