Hlavní obsah

Turecko se připravuje na turistickou sezonu omezenou koronavirem

Turecko připravilo pro hotely a restaurace, které budou chtít přivítat turisty, seznam požadavků, které mají zabránit šíření koronaviru. Od konce května chce země postupně uvolnit domácí turistiku a s postupným obnovením mezinárodních letů počítá od června, uvedl v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNN Türk ministr kultury a cestovního ruchu Mehmet Ersoy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na hotely a restaurace se podle ministra budou vztahovat přísné požadavky. Turecko proto připravilo certifikační program se 132 kritérii. Mimo jiné budou muset být splněna hygienická pravidla a pravidla vzdálenosti. Zaměstnanci také budou muset absolvovat pandemické školení. Nebudou samoobslužné bufety, personál bude jídlo a nápoje roznášet.

Cestovní ruch je jedním z nejdůležitějších hospodářských odvětví Turecka. Ersoy uvedl, že před koronavirovou pandemií země čekala v letošním roce 58 milionů turistů. Nyní doufá, že se podaří otevřít 50 až 60 procent hotelů. V takovém případě bude podle něj možné mluvit o dobré sezoně. Pokud se podaří do příštího roku zastavit pandemii, je naděje, že by počet turistů v zemi mohl příští rok vzrůst na 63 milionů.

Turecko v rámci boje s koronavirem zavedlo četná omezení, začíná je však postupně uvolňovat. Od tohoto víkendu platí zákaz vycházení jen ve 24 městech a provinciích místo dosavadních 31. Od pondělí se také mohou otevřít nákupní centra a kadeřnictví.

Kam letos na dovolenou? Nejméně nakažených má Řecko

Cestování

Anketa

Jeli byste na dovolenou do Turecka, kdyby to situace umožňovala?
Ano
36,6 %
Ne
63,4 %
Celkem hlasovalo 4300 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám