Hlavní obsah

Tunely na severu Francie ukrývají graffiti z války, místní je střeží

Novinky, mšv

Připomínat si válku a její hrůzy lze různými způsoby. Na severovýchodě Francie o ní svědectví dokládají graffiti a rytiny ukryté v síti tunelů. Místní je dobře střeží, chodby jsou zavřené a otevírají se jen na požádání, aby se drahocenné pozůstatky historie nestaly terčem vandalů, jako tomu několikrát bylo v minulosti, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tunely na severu Francie ukrývají odkazy vojáků z I. světové válkyVideo: Reuters

 
Článek

Komplex tunelů se nachází nedaleko městečka Braye-en-Laonnois a dějiště druhé bitvy na Aisně. V tamních chodbách se nachází přes tisícovku rytin a kreseb, z nichž většinu po sobě zanechali američtí vojáci z 26. „Yankee“ Divize.

Tunely ale byly útočištěm také německých jednotek a následně Francouůi. „Lomy byly užitečné, daly se použít jako úkryt a podzemní pevnost. Při bitvě na Sommě nebo v Belgii museli Němci kopat zákopy, aby se skryli. Ale tady už měli vše,“ tvrdí předseda místní asociace a nadšenec do první světové války Gilles Chauwin.

Chvíle, kdy se vojáci skrývali, proto vyplňovali tvořením graffiti. „Nad námi je asi 10 metrů kamene, takže velmi dobrá ochrana. Dalo se tu spát a byla zde v podstatě taková opevněná podzemní vesnice,“ dodává Chauwin s tím, že málokdy si ovšem vojáci skutečně odpočali.

Rok 1917 byl podle něj obzvláště těžký, zejména v blízkosti fronty. „Čím blíž jí byli, tím horší scenérie vídali. Vojáci si byli vědomi toho, že budou součástí něčeho strašlivého, a tak po sobě zanechali stopu svojí přítomnosti. Nevěděli, co přijde další den,“ tvrdí Chauwin.

Přístupné na požádání

Na stěnách se nachází letopočty, obrazce, symboly, jména nebo i prosté malůvky. Podle místních, kteří se o tunely starají, jde z jednotlivých rytin a kreseb i poznat, která z národností za nimi stojí. Jednak podle jmen, ale například američtí vojáci s irskými kořeny přímo uvedli, že bojují za USA, ale kořeny mají v Irsku. „Muselo to tu pro ně být těžké, spali na zemi, byli připraveni, že mohou každou chvíli odejít. Navíc se to tu hemžilo krysami, které je kousaly,“ vypráví Chauwin o těžkém údělu vojáků.

Tunely jsou aktuálně opatřené brankou a jsou veřejnosti přístupné jen na vyžádání. Místní nadšenci chtějí rytiny uchránit od útoků vandalů, kteří tu v minulosti několikrát napáchali škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám