Hlavní obsah

Tisícovky turistů zaplavily Šumavu

Právo, Pavel Orholz

Tisíce turistů z celé republiky zaplavily o víkendu i přes vládní nařízení Šumavu. Na rozdíl od minulých let nemají z této sezony podnikatelé na Lipně, na Kvildě, na Modravě a na dalších exponovaných turistických destinacích ani korunu. Problémy byly v centrální Šumavě s parkováním nebo s toaletami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyrazili jsme na běžky jen přes odpoledne a je skvělé, že lyžařský areál připravil tento okruh. Samozřejmě že jsme si jídlo museli vzít s sebou, ale budeme tady celý den. Takové počasí se musí využít. Rozhodně je to zdravější než sedět doma nebo se mačkat někde v supermarketu. Pokud jde o mě, není problém v přírodě nebo ve stopě udržet od ostatních několikametrový odstup,“ řekl Právu běžkař Martin Dvořák, který přijel v sobotu s rodinou z Českých Budějovic.

V jiných sezonách by měl Skiareál Lipno peníze ze skipasů, takto zasněžuje sjezdovky a připravuje běžecké stopy zdarma. „Snažíme se vyjít vstříc především lidem, kteří se na Lipno v minulých dnech vydali. Bylo jich opravdu hodně,“ podotkla mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová.

Lidé si udělali z chráněných jezer na Šumavě kluziště. Strážcům ještě nadávali

Krimi

První odvážlivci bruslili na konci týdne i na lipenské vodní nádrži, kde bývá v hlavní sezoně připravená i několikakilometrová ledová magistrála. Podle místních i záchranářů by však měli ještě počkat.

„Je to vyloženě hazard. Aby bylo bruslení bezpečné, měl by mít led osmnáct centimetrů, což ani zdaleka nedosahuje. Proto všechny upozorňujeme, aby s bruslením počkali,“ zdůraznila Kneiflová.

Příliv turistů bez otevřených služeb způsoboval problémy hlavně v centrální Šumavě. Někteří neukáznění turisté chodili v centru obcí bez roušek, vykonávali potřebu v blízkosti parkovišť a také parkovali mimo vyhrazená místa. Místní je nabádali, aby si po sobě vše uklízeli.

Oběd z okénka

„Chápeme, že lidé za sportem na Šumavu vyrážejí. Vznikla však absurdní situace, když mohou do přírody, ale nemohou si dát ani oběd nebo zajít na záchod. Prosíme všechny, aby byli ukáznění, zaznamenal jsem i případy, kdy si návštěvníci rozdělali oheň přímo u lesa,“ podotkl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Podobně nad situací kroutí hlavou i starosta Kvildy Václav Vostradovský (Naše Kvilda). „Pokud chtěla vláda zamezit shlukování lidí na horách, měla omezit jejich pohyb mezi jednotlivými okresy. K nám přijížděly v minulých dnech tisíce turistů z celé republiky, a místo aby se ubytovali, bydleli v karavanech. Místo aby si dali normální oběd, mačkali se u okýnka, kde se stály dlouhé fronty. Vládní nařízení opravdu nedávají v těchto případech smysl,“ je přesvědčen Vostradovský.

Opravy kostnice se výrazně zpomalí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám