Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na slavnosti malin nebo česneku, dejte si víno

Novinky, mšv

Poslední červencový víkend budete moci pořádně hřešit. Na několika místech v Česku se konají gastronomické akce, kde budete moci ochutnat třeba dobroty z malin, sladké i slané, nebo z česneku. Za mastnějším jídlem se vydejte na klobáskobraní. A pokud si chcete jen stylově vychutnávat hezké výhledy, vyrazte na ochutnávku vína.

Foto: Profimedia.cz

Vychutnejte si kromě vína také výhledy. Ilustrační foto

Článek
Praha

Degustace na vinici

Navštivte poslední červencovou sobotu vinici sv. Kláry v pražské botanické zahradě. V tamním krásném prostředí si vychutnáte vína od menších vinařů z Moravy, v nabídce ale budou výrobky z celého světa. Chybět nebudou ani dobroty k zakousnutí, pohodovou atmosféru dokreslí živá hudba. Více informací najdete zde.

Autorská tvorba

O víkendu se na Náměstí Republiky uskuteční tradiční Praguemarket, představující autorskou tvorbou a design zlatých českých ručiček. Najděte nové kousky do svého šatníku, vyberte si doplňky nebo kupte svým dětem osobitou ručně vyrobenou hračku. Na akci budete moci ochutnat také nejrůznější dobroty nebo si poslechnout živou hudbu. Další informace zde.

Jazzový festival

Příznivci jazzu by si neměli nechat ujít hudební festival Jazz Bridge, který v neděli přinese koncert v prostorách Novoměstské radnice. Představí se vám mimo jiné Rudi Mazač a pražský big bang Kentonmania nebo Brazil Arts Orquestra. Vstupenky budou k zakoupení na místě před koncertem. Více zde.

Středočeský kraj

Turistika naboso

Víte, jaké výhody má chození naboso? Zjistit to můžete během sobotní akce na zámku Loučeň. Vyrazit můžete na dvoukilometrovou stezku, jak jinak než bosí, navštívit můžete také přednášku, kde se o tomto fenoménu dozvíte více. Odvážnější si kromě chůze naboso po trávě mohou vyzkoušet přejít i po žhavém uhlí. Podrobnosti naleznete zde.

Za svatým Jakubem

Oslavte o víkendu svátek sv. Jakuba. Vypravte se do Kutné Hory, kde na vás zejména v neděli čeká bohatý program. Čítá například mši, besedu o Pobřeží Slonoviny, z níž pochází jeden z hostů akce, přichystána je také prohlídka kostela nebo dobroty z farní kuchyně. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Malinové slavnosti

Všední i nevšední pokrmy, kde budou hrát prim maliny, budete moci ochutnat na slavnostech v Malenicích. Na návštěvníky budou čekat sladké dobroty, jako jsou koláče, ale také masové pokrmy například s malinovou omáčkou, fantazii se meze nekladou. Nepůjde však jen o drobné ovoce, v nabídce budou i další speciality. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Rodeo den

Přeneste se na okamžik na americký středozápad a navštivte o víkendu westernové městečko Halter Valley. Uskuteční se v něm soutěž ProRodeo Tour, při níž budou kovbojové a kovbojky soutěžit v několika disciplínách, například v lasování či třídění dobytčat. Ve večerních hodinách budete mít pak možnost ochutnat také whiskey. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Mistrovství v motokrosu

Fandové silných strojů mohou o víkendu vyrazit na mistrovství světa v motokrosu, které se uskuteční v Lokti. Během soboty a neděle budete moci podpořit tuzemské jezdce a spatříte nejlepší závodníky na světě. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Prohlídky sklepení

Podívejte se na místa, na která se běžně nedostanete. O víkendu se konají na zámku v Duchcově prohlídky sklepení, během nichž nahlédnete do neznámých zákoutí památky. Prohlídky se v průběhu dne konají tři, pro jistotu si své místo rezervuje s předstihem. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Anenská pouť

V sobotu se bude v Desné konat Anenská sklářská pouť. Stánkaři budou přímo před návštěvníky vyrábět tradiční předměty, zastoupeny bude především tvorba typická pro region, tedy bižuterie a sklo. Zhlédnout budete ale moci i další řemesla. Chybět nebudou pouťové atrakce, ale také dobroty, jak ty sladké, tak ty slané třeba z grilu. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zahradní slavnosti

Svatou Annu můžete oslavit v sobotu v Žirci u Dvora Králové. Benefiční akce, která si klade za cíl odstranit bariéry mezi světem zdravých a hendikepovaných nabídne kulturní vyžití, stánky, lidová řemesla, ale také prezentace chráněných dílen. Vystoupí několik divadelních souborů, chybět nebude ani vinotéka nebo ochutnávky sirupů a další. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Letecký den

Zavítejte v sobotu do České Třebové, kde se uskuteční další ročník leteckého dne. Na slet jsou zváni všichni piloti ultralightů, ale také příznivci aviatiky. Během dne se vám se svými vystoupeními představí jednotlivé posádky strojů, připraveny jsou také prezentace modelářů. Pro návštěvníky je zajištěno i občerstvení. Další informace zde.

Vysočina

Folkové prázdniny

V sobotu začínají v Náměšti nad Oslavou Folkové prázdniny, osmidenní hudební festival, který kromě muziky nabízí také výtvarné umění či tanec. Akce nabídne koncerty, ale také dílny, besedy s hudebními publicisty, výstavy nebo výtvarně-hudební happeningy. Každý den má své jednotlivé téma. Bližší informace o festivalu najdete zde.

Jihomoravský kraj

Na klobásy

Máte rádi uzeniny? Pak si v sobotu udělejte výlet do Břeclavi, kde se uskuteční další ročník klobáskobraní. Na ochutnání budou desítky klobásek, kromě nich se vaše chuťové pohárky mohou těšit i na pomazánky. Součástí budou netradiční soutěže, ale také živá hudba country skupiny Čtyřlístek. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Hudební festival

Sobota nabitá hudbou, to je festival Šternberský kopec. Přijďte si poslechnout několik tuzemských kapel a interpretů, počínaje stálicemi české scény Buty, přes Slzu, Eddie Stoilow, Limetal, až po Sabinu Křovákovou nebo slovenské Iné Kafe. Hlavní hvězdou programu budou britští rockeři The Sweet. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Česnekový festival

Vzpomínky na festival, který se v sobotu koná v Buchlovicích, jen tak nezmizí. Jeho ústředním aktérem je totiž český česnek, jehož silné aroma a chuť si budete moci vychutnat v nepřeberném množství pokrmů, třeba v česnekovém koláči nebo česnečce. Součástí akce je soutěž čichačů nebo v pletení česnekových copů. Čekají vás také zajímavé přednášky nebo ukázka lidových řemesel. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Procházka přírodou

Chcete zmizet o víkendu z města? Pak vyrazte v sobotu na pátý ročník sportovně charitativní akce Nordic Walking Tour v Karlově Studánce. Pro návštěvníky jsou letos připraveny tři trasy, pro náročnější chodce, kteří se ale nechtějí zcela zničit, je to 12kilometrová cesta. Pro ty nejvytrvalejší pak trasa o 25 kilometrech. Součástí bude také tombola a zábavný hudební večer. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám