Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se do výstavních síní nebo na lívance a kávu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend končí v českých galeriích řada zajímavých výstav, které by byla škoda propásnout. Právě jejich zhlédnutí může být tématem nadcházejícího víkendu. Kromě končících expozic si na své přijdou také sportovci i milovníci lívanců a kávy.

Foto: Archiv Památníku Lidice

Jednu z větších aktuálních výstav nabízí Památník Lidice.

Článek
Praha

Novinka pro technické nadšence

Národní technické muzeum v Praze vystavuje od konce března unikátní kousek. Řeč je o Van de Graaffově generátoru velmi vysokého napětí, který byl postaven v polovině minulého století. Více o exponátu i aktuálních výstavách technického muzea se dočtete zde.

Skořicové lívance pro závodníky

První dubnová sobota bude v pražské Stromovce patřit běžcům. Závodí se i v chladném počasí. Sport a také čerstvé lívance se skořicí účastníky dostatečně zahřejí. Otevřený závod na 3,2 kilometru se odstartuje okolo 9. hodiny ranní. Registrace závodníků bude možná už od 8:20. Děti do 12 let si mohou zazávodit také, a to na poloviční délce trasy. Více o akci naleznete zde.

Dřevomalby v Dobříši

Obrázky na dřevě, které už ztratilo svoji užitnou hodnotu, vystaví Dobříš do konce dubna. Sobotní vernisáž výstavy s názvem Rád bych maloval sny proběhne od 10.15 v prostorách místního Pastoračního centra sv. Tomáše. Více čtěte zde.

Hudební dějiny Kutné Hory

Kutná hora v sobotu slavnostně přivítá novou turistickou sezónu. Tentokrát ponese probouzení města podtitul: Kutná Hora hudební, aneb já jsem z Kutné Hory. Přítomní tak nahlédnou do hudební historie tohoto středočeského města. Program začne v 16:00 v kapli Božího těla, kde zazní několik gotických písní. O pokračování akce se dočtete zde.

Jihočeský kraj

Káva jako umění

Jste závislí na kofeinu a hořké chuti dobré kávy? Právě tomuto nápoji je věnovaná strakonická výstava v Muzeu středního Pootaví. Dozvíte se na ní, jak se dostala k českým spotřebitelům a jaký vliv měla například na umění. Veškeré informace o expozici i muzeu se dozvíte zde.

Francouzská grafika s českým původem

Galerie Hrozen v Českých Budějovicích vystavuje od druhé poloviny března díla francouzského akademického malíře s českými kořeny. Francois Oberfalcer propůjčil českobudějovické galerii díla ze své grafické tvorby do soboty 13. dubna. Bližší informace o galerii najdete zde.

Plzeňský kraj

V mužově stínu

V podkroví Domu historie Přešticka najdou zájemci do 19. května zvláštní výstavu pojmenovanou Ve stínu svého manžela. Exponáty vyprávějí příběh Zdeňky Hlávkové-Havelkové, ženy stavitele a architekta Josefa Hlávky. Bližší informace hledejte zde.

Karlovarský kraj

V zajetí barev a fantazie

Přehlídku děl Jana Choury nabízí ke zhlédnutí Oranžerie Václava Havla v Městské knihovně v Ostrově. Barevné a hravé obrazy zaujmou mimo jiné svojí abstrakcí. Více o výstavě čtěte zde.

Ústecký kraj

Vily, které se do dějin vryly

Muzeum města Ústí nad Labem představilo koncem března výstavu nazvanou Slavné vily. Hlavním tahákem výstavy je unikátní model brněnské vily Tugendhat. Navštívit tuto expozici je možné až do konce května. Vše o náplni výstavy naleznete zde.

Liberecký kraj

Šedesát let v portrétech

Liberecká Oblastní galerie mapuje proměny v portrétním žánru, ke kterým došlo za poslední desítky let. Dokazuje to jednotlivými exponáty, na nichž je vývoj vidět. Výstava potrvá už jen do konce týdne. Bližší informace čtěte zde.

Královéhradecký kraj

O životě jedné budovy

Výstava s trochu mystických názvem Přijďte před 100 lety právě probíhá v královéhradeckém Muzeu východních Čech, které bylo založeno už roku 1880. Současná expozice vypráví o prvních výstavách i o začátku fungování této instituce. Vraťte se na chvíli desítky let v čase. Více o výstavě hledejte zde.

Pardubický kraj

Poklady časů minulých

Regionální muzeum v Chrudimi už jen do 14. dubna nabízí návštěvu výstavy Klenoty z hlubin věků. Ta má veřejnosti ukázat kromě jiného také význam archeologie a její kulturní přínos. Bližší informace naleznete zde.

Vysočina

Obrázky a ještě víc

Černobílé snímky fotografa a umělce Antonína Bíny včetně jeho plastik vystavuje Městská galerie Hasičský dům v Telči. Expozice nazvaná Fotografie a možná něco víc bude návštěvníkům k dispozici až do 10. června. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Vystoupení dobře vypadajících mužů

Brněnská country kapela Poletíme v pátek ve 20:00 zahájí svým koncertem víkend v Tišnově. Parta šesti muzikantů zahraje ve velkém sále Městského kulturního střediska. Více o vystoupení hledejte zde.

Olomoucký kraj

Blahodárná síla šperků

Kolekce moderních šperků nazvaná Graviti Barbora, podle autorky Barbory Hainzové, je přesně měsíc vystavena v expozici Arcidiecézního muzea Olomouc. Návštěvníci tak mají možnost „vidět“ magnetickou energii konzervovanou v epoxidové pryskyřici. Neumíte si něco takového představit? Více o expozici šperků, které mohou mít pozitivní účinky na lidské zdraví, se dočtete zde.

Zlínský kraj

Po stopách vzdělanců

O tradici, kterou přinesli do českých zemí Cyril s Metodějem, mluví skrze svoji expozici výstava Valašského muzea v přírodě umístěného v Rožnově pod Radhoštěm. K vidění jsou tu obrazy, knižní exponáty a mnoho dalšího. Bližší informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Pro trénované mozky

Ve Výstavní síni Albína Poláška ve Frenštátě pod Radhoštěm číhá od středy 3. dubna do pátku 10. května na návštěvníky řada IQ překážek. Speciální výstavu určenou bystrým návštěvníkům lze navštívit každý všední den od 9:00 do 17:00 nebo v sobotu mezi 10:00 a 16:00. Připravte se na optické klamy, jazykolamy, hlavolamy a další nástrahy.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám