Hlavní obsah

Thajsko má dvě tváře: pravou nefalšovanou exotiku i tu malovanou pro turisty

Právo, Bohuslav Borovička

V Thajsku je exotika pravá, ale také jen ta, která je jakoby namalovaná pro turisty. Pravý je třeba barvitý ranní trh se zeleninou, ovocem a květinami na řece Chaophrya. Shluk dlouhých lodic – na jedněch jsou prodavači se zbožím, na druhých kupující – je nejpraktičtějším způsobem jak dostat čerstvou zeleninu z venkova do metropole.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž na ostrově Phi Phi Leh

Článek

Život beze spěchu

Úcta, prokazovaná královské rodině (když se král objeví na plátně kina, obecenstvo povstane) a buddhistickým symbolům také není nijak hraná. Znával jsem britského novináře, který působil v Thajsku. Když se v jednom ze svých článků o královský majestát trochu nešetrně otřel, do týdne byl vyhoštěn.

To všechno, zdaleka tedy ne jenom palmy, krokodýli a orchideje, je součástí exotiky, jíž si návštěvník v Thajsku užije vrchovatou měrou.

Nikdo ale zatím nedonutil Thajce k tomu, aby s něčím příliš spěchali, pokud nejde zrovna o život a nehoří jim střecha nad hlavou. Vědí totiž lépe než my, že velkou většinu věcí, které lze udělat dnes, lze stejně dobře udělat i zítra.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Nikdo zatím nedonutil Thajce k tomu, aby spěchali, pokud nejde zrovna o život a nehoří jim střecha nad hlavou.

Spousta věcí je v Thajsku jako namalovaných pro potěchu turistů. Ti hledají exotiku, tak jim ji země dopřeje v té podobě, v níž ji očekávají – orchideje pečlivě zabalené v krabicích, modré safíry, levnější, než kdekoliv jinde (neboť jejich kvalita není nijak vysoká), dívky, tancující u tyče v baru.

Na rozdíl od jiných zemí, například v karibské oblasti, zůstala v Thajsku i ta exotika opravdová. Přestože do této příjemné země v tropech jihovýchodní Asie přijíždí ročně deset miliónů turistů, nestačili dosud potlačil její přirozenost a přizpůsobit ji obrazu svému.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž na ostrově Phi Phi Don

Stalo se například, že naše nevelká skupina jedoucí z letoviska Pattaya na letiště v Bangkoku, uvízla v dopravní zácpě. Thajský průvodce nedal najevo nejmenší vzrušení ani ve chvíli, kdy už bylo zřejmé, že letadlo na ostrov Phuket nemůžeme stihnout.

„Poletíte zítra,“ uklidňoval nás. My jsme se však nedali, přestože zdravý rozum byl na průvodcově straně. Když pochopil, že mu pokoj nedáme, začal telefonovat. Výsledkem bylo, že letadlo zdrželi, aby bláznivým Evropanům vyhověli. Když jsme pak procházeli v letadle na svá místa, doprovázely nás přátelské úsměvy Thajců, kteří na nás hodinu čekali. Umíme si něco podobného představit ve vyspělé Evropě?

Bez vítězů a poražených

Thajci vám budou tolerovat skoro všechno, pokud je nenutíte, aby ztratili tvář. Na otázku, se kterou si nevědí rady, vám dají odpověď, o níž se domnívají, že byste ji rádi slyšeli. Bude zítra hezky? Ano, bude. Přijede autobus přesně v osm? Ano, přijede. Kdo ví, jaké bude zítra počasí, jestli šofér autobusu nezaspí nebo si nebude muset nejdřív vyřídit nějaké důležité věci. Proč to ale tomu farangovi vykládat. Stačí mu říct, co chce slyšet a on dá pokoj. A zítra? Zítra se uvidí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Skútr na pláži Lamai na ostrově Sumai

Každé jednání, ať jde o stavbu elektrárny nebo o koupi hedvábného šátku, je třeba vést tak, aby nikdo ze zúčastněných neměl pocit, že odchází poražen. Být poražen znamená především morální potupu, ztrátu tváře.

Je snadné říci tomu, kdo měl něco zařídit a nezařídil to, že je neschopný hlupák, hulákat a volat ředitele. Stejně si příliš nepomůžete, co se stalo, stalo se. Navíc, většinou jde stejně o prkotiny, kvůli nimž nestojí za to urážet lidi.

S výjimkou Pattayi a například Krabi je většina thajských přímořských letovisek na ostrovech. K těm nejznámějším patří Phuket a Samui. Zvláště první z obou je zastavěný vysokými budovami hotelových komplexů a má zcela kosmopolitní tvář. Phuket je ostrovem, který pravděpodobně nezklame zejména zájemce o luxusní dovolenou.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Pláž Lamai patří k nejrozlehlejším na thajském ostrově Samui.

Ostrov Samui v Siamském zálivu začal s turismem později. Zřejmě se tam poučili, takže se už před několika lety dušovali, že žádný hotel tam nevyroste výš, než kokosová palma, která je symbolem ostrova, a počet lůžek zůstane omezený. Turistů však přijíždí stále víc, ekonomický tlak se zvyšuje a a během jedné desítky let se kdysi poklidný idylický ostrov pronikavě změnil. Dodržet někdejší předsevzetí asi nebude snadné.

V Andamanském moři i v Siamském zálivu však ještě jsou ostrovy, které se představám tropického ráje blíží. Turisté už tam sice jezdí ve značném počtu, ale stále ještě jich není tolik jako v Pattayi nebo na Phuketu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláže na ostrově Phi Phi Don

Na jihu Thajska v Andamanském moři, proslaveném jako jeden z potápěčských rájů, je souostroví Phi Phi.

Veškerý ruch se soustřeďuje na větším Phi Phi Don, zatímco menší ostrov Phi Phi Leh je přírodní rezervací. Krásné pláže, čisté moře plné korálových útesů, dostatečná kapacita ubytování – od jednoduchého, až po celkem luxusní – to vše udělalo z Phi Phi nejoblíbenější oblast jižního Thajska. Na slávě mu přidal i kultovní film Pláž, který se na Phi Phi Leh natáčel.

Rady na cestu

Díky přímým letům z Prahy se tato exotická země stala i pro naše turisty poměrně snadno dosažitelnou. Vzhledem ke vzdálenosti a k tomu, že na podobnou dovolenou nejezdí většina z nás každý rok, jsou zájezdy zpravidla naplánovány na dva týdny, případně i na delší dobu.

Vízum, čas, peníze

Ke vstupu do Thajska potřebují držitelé pasů ČR vízum. To lze získat na velvyslanectví Thajska v Praze. Ve výjimečném případě lze o vízum požádat při vstupu do Thajska. To platí pouze 15 dní včetně dne příjezdu a odjezdu a platnost pasu musí platnost víza přesahovat o šest měsíců. Když je u nás šest ráno, mají v Thajsku poledne. Měnovou jednotkou je baht (za 1 Kč jsou asi 2 bahty).

Drogy

Neupadněte v Thajsku v pokušení začít si něco s drogami. Tamní zákony jsou velice přísné a přestože tam již provinilce nepopravují (na rozdíl od sousední Malajsie), desítky let ve vězení jsou tragickou vyhlídkou.

Zdraví

Pamatujte, že jste v tropech, což mimo jiné znamená věnovat zvláštní pozornost hygieně, hodně pít, ale rozhodně ne vodu z kohoutku, vyhýbat se potravinám, které nejsou tepelně zpracované, ledu v nápojích a zmrzlině ze stánku na ulici. To platí o běžných restauracích, slušné hotely na tyto věci samy dbají. Je nezbytné dobré cestovní pojištění. Nezaškodí, když si do kufru kromě opalovacích krémů přibalíte i repelent proti komárům a lék proti střevním potížím.

Nákupy

Thajsko je rájem pro milovníky nákupů: Hedvábí, kůže, vzácné dřevo, drahé kamení – to vše bývá většinou pravé. Omegy nebo rolexky, které vám nabídnou za třicet dolarů, pravé nejsou.

www stránky

www.mzv.cz

www.thajsko.cz

www.hedvabnastezka.cz

Phuket a Phi Phi byly v roce 2004 nemilosrdně zasaženy vánoční tsunami. Utržené rány se však rychle zacelily a dnes po nich nic nezůstalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Na opravdové safari jedině do Keni

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara...

Výběr článků

Načítám