Hlavní obsah

Thajské zimní rozptýlení snů: Kvetoucí slunečnice, kam jen dohlédnete

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lopburi

Tři měsíce v roce nabízí provincie Lopburi ve středním Thajsku pohled, který uklidní i to nejrozervanější lidské srdce. Lopburi je vyhlášené pěstováním slunečnic ve velkém. Tisíce akrů půdy zde zabírají slunečnicové plantáže, které mají nejen značný zemědělský užitek, ale v době plného květu jsou již několik let oblíbenou turistickou atrakcí.

Foto: Profimedia.cz

Místní se v záplavě žlutých květů tuze rádi fotí.

Článek

Lopburi je v rámci Thajska slunečnicovým královstvím. Každý rok se zde v listopadu zažlutí obří lány slunečnic a plné květenství polí trvá až do konce ledna. V tomto období sem jezdí tisíce lidí z celého Thajska, aby se v záplavě žluté barvy kontrastující se zelenými kopci a modrým nebem vyfotili.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí jezdí na rozlehlé plantáže jen relaxovat.

Nejdříve si lidé v Thajsku nějakou dobu pěstovali slunečnice pouze jako dekoraci. Časem se ale přišlo na to, že se jim v zemi daří více než dobře, a tak začala v Thajsku tradice pěstování slunečnic na semínka, která jsou oblíbenou pochutinou a olej, který je využíván jak na vaření, tak i jako přísada v kosmetickém průmyslu.

Thajci si navíc pochvalují, že pyl a nektar ze slunečnic je skvělý pro včely, kterým se v okolí těchto plantáží výborně daří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám