Hlavní obsah

Tak trochu jiná vejce

Novinky, Taťána Marenčíková (Aveiro)

Navštívit malebné portugalské město Aveiro a neochutnat místní delikatesu Ovos Moles je prý hřích. Ale ochutnat vlastně taky. Je to totiž trochu jako se smaženými brambůrky – jeden nikdy nestačí. A některým mlsounům ani balení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Aveirská Ovos Moles

Článek

Ovos Moles, v překladu měkká vejce, jsou vlastně žloutky smíchané s cukrem a obalené v hostii. Zní to až moc jednoduše, ale není. Klíčem k dokonalé chuti je prý velmi specifický způsob míchání během přesného časového úseku v blízkosti otevřeného ohně. Vzniklá směs se pak plní do forem vystlaných oplatkou a dvě poloviny kýženého tvaru se nakonec opatrně secvaknou k sobě.

Původně je vyráběly jeptišky z aveirského kláštera už v 16. století. Možná i proto se mezi místními traduje, že jejich chuť je přímo nebeská. Později byla sladkost prodávána ženami na místním nádraží jako vydatná svačina pro cestující na trase Porto–Lisabon. Mimochodem aveirské nádraží díky fasádě z tradičních glazovaných kachliček azulejos rozhodně stojí za návštěvu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nádraží je dekorováno tradičními bílomodrými kachli, stejně jako mnoho dalších budov ve městě.

Recept na pochutinu se v místních rodinách předával z generace na generaci a tradiční receptura se zachovala až dodnes. Ovos Moles mimochodem jako první portugalský pekárenský výrobek získaly ochrannou známku původu od Evropské unie.

Typické tvary mušlí a ryb z oplatek jsou dnes samozřejmě doplněny i stylovými zákusky s vaječnou náplní, jejichž chuť je obohacena o kaštany nebo pražené mandle.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V nejstarší aveirské cukrárně mají vejce od podlahy až po strop.

Foto: Taťána Marenčíková

Tradiční formy na výrobu Ovos Moles

Obchůdky a stánky s Ovos Moles najdete v celém Aveiru i přilehlém okolí na každém kroku, jsou podobně všudypřítomné jako české párky v rohlíku. Nejstylovější svatostánek sladkostí ale sídlí v samotném historickém centru. Cukrárna Peixinho je nejen nejlépe hodnocenou, ale údajně také nejstarší ve městě. Po nedávné změně majitele navíc dostala moderní líbivý design, díky kterému si připadáte trochu jako v klenotnictví.

Aveiro nejsou jen vejce

Ovos Moles jsou až překvapivě vydatné. Pokud jste aspoň trochu na sladké, dobře poslouží jako rychlý oběd, který vás nadlouho zasytí během poznávání krás Aveira i přilehlého okolí. A že je na co se těšit.

Město je křižováno kanály, které brázdí lodě zvané moliceiros, proto se mu také přezdívá portugalské Benátky. Typická plavidla byla dříve používána ke sběru řas, dnes jsou hlavně vděčným útočištěm turistů, kteří chtějí poznat krásy města z jiné perspektivy.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Aveiro brázdí lodě přezdívané moliceiros.

Aveiro má ale co nabídnout i na souši. Město zdobí velké množství domů v secesním stylu a přímo na nábřeží si mohou návštěvníci projít muzeum secese. Jako většina portugalských měst se samozřejmě pyšní i romantickými úzkými uličkami, přičemž zdobné nejsou jen fasády domů, ale i dlažba s námořními motivy. Ne nadarmo jsou zdejší restaurace vyhlášené především čerstvými plody moře. Oblíbenou delikatesou jsou pak mořští úhoři.

Pruhovaná pláž

Ani milovníci pláží nepřijdou v oblasti zkrátka. Řeka se za městem vlévá do moře a vyhlášená pláž Barra s největším portugalským majákem je vzdálena jen pár kilometrů. O další dva kilometry dále na turisty čeká půvabná pruhovaná vesnice na mořském břehu, Costa Nova.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Pláž Barra s jedním z největších evropských majáků

Sen všech selfíčkářů navíc není tím typickým skanzenem s deseti výstavními domky obleženými tisíci turistů. Domečky jako z pohlednice najdete po celé rozloze vesnice a ani ve frekventovaných časech se tu nebudete tlačit. Autobusy plné Asiatů to tu ještě neobjevily. Alespoň zatím.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Costa Nova je neuvěřitelně fotogenická.

Rady na cestu do Portugalska

Portugalsko je jednou z nejexotičtějších evropských destinací, přesto do něj nepotřebujete žádná speciální očkování. V zemi se platí eurem. Ceny jsou srovnatelné s českými.

Zásuvky mají standardní koncovky, nepotřebujete tedy adaptér.

Na dálnicích se platí mýtné, pokud budete mít auto z půjčovny, vyřeší jej za vás, popřípadě jej zaplatíte při vrácení.

Letiště v Portu je nejlepším výchozím bodem pro cesty po severním, středním a východním Portugalsku. Přímé letecké spojení operují pouze České aerolinie. Lety jsou provozovány až třikrát týdně a cena za zpáteční letenku začíná na pěti tisících korunách.

Na seznam 12 historických vesnic Portugalska patří: Almeida, Belmonte, Castelo Mendo, Castelo Novo, Castelo Rodrigo, Idanha-a-Velha, Linhares da Beira, Marialva, Monsanto, Piódão, Sortelha a Trancoso

Reklama

Výběr článků

Načítám