Hlavní obsah

Tajemné legendy ve vápencových lomech okolo Berounky

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověst o Hagenovi slyšel určitě každý, kdo za minulého režimu jezdil na vandry na Starou řeku nebo tam aspoň měl chatu. Podle ní se v rozsáhlém podzemí a v opuštěných vápencových lomech nad Berounkou, skrytých v hlubokých lesích, ukrývá strašná smrt.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Dnes už se dá dostat k Malé Americe i po žluté turistické značce, která vede i přes tuto vyhlídku

Článek

Zdejším podzemím bloudí strašný duch neméně strašného Hagena. Podle jedněch to měl být bývalý dělník v lomu, podle jiných německý nebo rakouský esesák, který se zde měl po válce ještě mnoho let skrývat. Ať tak či tak, setkání s Hagenovým duchem bylo prý pro každého osudové.

V jedné z bočních šachet hlavní chodby, táhnoucí se od lomu nazývaného Jižní kříž přes Malou Ameriku až skoro pod Mořinu, také dlouhá desetiletí visela zrezavělá kolejnice. Mezi trampy se považovalo za zkoušku odvahy dojít k ní, zabušit na ni a zavolat: „Hagene, pojď si pro mě!“ a pak zhasnout.

Kdo tam vydržel aspoň pět minut poslouchat v absolutní tmě zvuk padajících kapek vody ze stropu, který fantazie brzy začala považovat za přibližující se kroky, tomu byla zkouška odvahy uznána. Ale dost lidí jí neprošlo. Mezi trampy se totiž vyprávělo o spoustě nešťastníků, kteří si takto na sebe přivolali strašnou smrt.

Události z roku 1945

Jako každá pověst a legenda mají i tyto své pravdivé jádro. Když totiž Češi v květnu 1945 povstali proti německým okupantům, vyrazili z Prahy na zběsilý útěk stovky, ne-li tisíce nacistických pohlavárů a vojáků.

Němci doufali, že už brzy budou v bezpečí u Američanů, ale čáru přes rozpočet jim udělali čeští povstalci v Hlásné Třebani, kteří kolonu šesti aut zastavili a zajali.

I když ale byla tato německá kolona bezpečně zlikvidována, řadě Němců se v dalších dnech na útěku z Prahy podařilo alespoň krátkodobě zmizet ve spleti chodeb obrovských poberounských lomů. Ještě řadu měsíců se v nich skrývali, dokud se jim nepodařilo za cenu násilí nebo i smrti získat od nějakého zdejšího Čecha civilní šaty, aby mohli prchat dál na západ.

:.Hluboké lesy okolo Berounkyfoto: Právo/Miroslav Šára

Je více než pravděpodobné, že právě zde se skrývá jádro legendární krvavé legendy o Hagenovi, který svému osudu nakonec také neunikl. Jak totiž končí tato pověst, byl vrah Hagen nakonec dopaden a zastřelen. Jeho tělo mělo údajně skončit v neoznačeném hrobě v jednom z koutů hřbitova v obci Karlštejn.

Krvavá Mořina

Zdá se, že zdejší krajina je opravdu přesycená krvavými události. Konečně posuďte sami. Jen asi míli na východ od Malé Ameriky, která leží uprostřed polesí na žluté značce začínající u Dubu sedmi bratří severně od Karlštejna, stojí hezká vesnice Mořina. Podle pověsti zde bydleli v době výstavby císařova Karlštejna dělníci, kteří v jeho podzemí vybudovali tajnou chodbu.

Hrad byl 27. března 1357 slavnostně vysvěcen a mistr Vít Hedvábný uspořádal oslavu. Když byli všichni opilí jako motyky, někdo stodolu, ve které se slavilo, zapálil a všichni v ní uhořeli. Inu, pro dobrotu na žebrotu. Museli zemřít, aby podzemí karlštejnské bylo uchováno v tajnosti.

I když se to nepovedlo tak úplně. Záhy se totiž mezi lidmi rozkřiklo, že kachna, která spadla do hradní studny, zanedlouho vyplavala v potoce, jenž teče pod hradem.

:. Chtěli utajit podzemí karlštejnské...foto: NOVINKY/Jakub Kynčl

Vzdor všem těmto hrůzostrašným legendám je ale zdejší krajina velmi krásná, i když trochu zvláštní. Nejlepším způsobem, jak ji prozkoumat, je buď vyrazit na kole od konečné metra na Zličíně, odkud je to na Malou Ameriku ani ne 15 km, nebo pěšky.

V takovém případě lze použít vlaky Ropidu a vystoupit ve stanici Srbsko nebo Karlštejn, odkud je to do lomů asi půldruhé hodiny pohodlné chůze. Využít lze i autobusovou linku 311 ze Zličína do Mořiny.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Křivoklátsko

Když se řekne Křivoklátsko, tak si skoro každý nejprve vzpomene na známý královský hrad. Další myšlenky by před procházkou touto oblastí mohly a měly patřit...

Napříč brdskými lesy až k řece Berounce

Přechod hřebene Brd z Mníšku pod Brdy do údolí Berounky patří mezi nejkrásnější turistické trasy v okolí hlavního města. Během několika hodin na ní poutník...

Výběr článků

Načítám