Hlavní obsah

Štýrsko - zelené srdce Rakouska, kde se spojuje tradice s moderním životem

Novinky, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sever lemuje osm set dvoutisícovek, včetně tři tisíce metrů vysokého Dachsteinu, jih je zasvěcen lázním, jablečné sady najdeme na východě a západ zase patří dýním. Štýrsko, druhá největší spolková země Rakouska, ale hlavně nenásilně spojuje tradici s moderním způsobem života.

Foto: Archiv, Právo

Kraj je tady jen mírně kopcovitý, proto si tu na své přijdou milovníci turistiky, jízdy na kole nebo golfisté.

Článek

Na podzim se krajina Štýrska barví na mnoha místech do oranžova; dýně jsou tady pečlivě ošetřovány, olej z nich je cenným obchodním artiklem. Místní si ho nechávají v obchodech stáčet ze soudků do lahví, běžně ho testují stejně jako víno. Jeho delikátní chuť po ořeších nejlépe vynikne, když se do tmavě zelené tekutiny namáčí chléb. Z dýní se ale dělají také polévky, přílohy, kompoty, semínka se používají na zábal k ošetření těla i obličeje či ke koupelím.

Foto: Archiv, Právo

Olej z dýní je štýrským národním pokladem.

Klid a odpočinek hledal v dalším štýrském regionu – Ausserland-Salzkammergut – už rodák z moravského Příboru Sigmund Freud. Otec psychoanalýzy se procházel kolem zdejších jezer, dýchal vzduch prosycený solí, v zimě pozoroval vrcholek dachsteinského ledovce a v létě se radoval z luk plných rozkvetlých narcisů. V červnu jsou v Solné komoře doslova na každém kroku, vrcholem je pak slavnost Narzissenfest, kdy se z drobných kvítků vytvářejí siluety zvířat, zdobí se jimi alegorické vozy i loďky.

Nejen na této slavnosti se ženy oblékají do dirndlu, zdejšího kroje. Muži zase nosí kožené kalhoty. Není to jen pro turisty, „oblečky“ jsou nákladnou záležitostí. Kalhoty, které váží asi kilogram a jejich knoflíky se dělají z jeleních parůžků, se dokonce dědí z otce na syna.

Foto: Archiv, Právo

Výroba kožených kalhot je dobrým byznysem.

Jihovýchod je lázeňský

Lázně sice najdeme po celé této spolkové zemi, pět termálních center jihovýchodně od Grazu tvoří ale v okruhu devadesáti kilometrů největší lázeňský komplex v Evropě. Léčebné účinky zdejší vody mohou vyzkoušet návštěvníci třeba v parkových lázních Bad Radkersburg.

Kraj je tady jen mírně kopcovitý, proto si tu na své přijdou milovníci turistiky, jízdy na kole nebo golfisté. Stezky pro pěší i kola mají romantické názvy jako Jablečná či Květinová cesta. Samozřejmě nechybějí ani čtyři vinné stezky. O vinobraní zvou na ochutnávku nejenom sklípky, otevřené zůstávají dlouho i místní vinotéky.

Kdo bude mít jídla a pití dost, může vyrazit za památkami. Podél silnice Schlosserstrasse je sedmnáct hradů a zámků opředených bájemi a legendami. A jen kousek je to do Grazu neboli Štýrského Hradce. Hlavní město Štýrska se před sedmi lety stalo evropským městem kultury a umění se tady daří. Moderní sochařství je k vidění v Galerii Centrum, lahůdkou pro vyznavače moderny je výstava Richarda Kriesche v galerii Kunstmeile-Sackbasse, který používá na zhotovení artefaktů třeba parabolickou anténu nebo digitální klávesnici.

Nejznámější moderní stavbou je pak Dům umění (Kunsthaus) na pravém břehu řeky Mur, jemuž konkuruje železný ostrůvek umístěný doprostřed řeky. Vytvořil ho Vito Acconci, umělec z New Yorku, a návštěvníci města ho využívají k odpočinku. Slouží i jako amfiteátr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám