Hlavní obsah

Stoletá těžní věž, které hrozila likvidace, zase zdobí ostravský Landek

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto let stará těžní věž Dolu Anselm znovu prokoukla a stala se ozdobou ostravského areálu přírodních a technických památek, Landek Parku. Největší hornické muzeum v České republice tak má opět svou 40 metrů vysokou dominantu v původní podobě. Proměna zrezivělé věže vyšla na sedm miliónů korun. Právo o tom informoval ředitel Landek Parku Lumír Plac.

Stoletá chlouba ostravského Landek ParkuVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

„Celková rekonstrukce proběhla symbolicky právě v roce 100. výročí věže. O náklady na záchranu technické památky se podělil Moravskoslezský kraj, který přispěl částkou 5,8 miliónu korun. Zbytek uhradilo sdružení Dolní oblast Vítkovice, skupina Vítkovice Machinery Group,“ informoval Plac.

Těžní věži hrozila likvidace

„Na konstrukci těžní věže se 100 let používání samozřejmě projevilo. Věž pomalu ztrácela svou funkčnost a hrozila její likvidace z důvodů silné koroze ocelové konstrukce. To jsme v žádném případě nemohli dopustit,“ upozornil ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Dodal, že díky věži, v níž je i těžní výtah, se mohou návštěvníci areálu dopravovat do důlní expozice v původní těžní kleci, která je několik metrů pod zemí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na zrekonstruovanou stoletou těžní věz Dolu Anselm v Ostravě.

Při generální opravě těžní věže do původní podoby odborníci odstranili pomocné těžní zařízení, opravili uchycení lanovnic a pochozích lávek a vyměnili i zkorodované části ocelové konstrukce. Věž tak získala původní antracitovou barvu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výstup na 40 metrů vysokou těžní věž je plný adrenalinu.

„Technické památky jsou významnými doklady historického vývoje, toho, jak žili naši předkové, dokladem jejich tvůrčích schopností a práce. Činí Moravskoslezský kraj unikátním místem a tím ho liší od ostatních regionů v republice,“ připomněl 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.

Dalším lákadlem je ostrov na Landeku

Znovuzrozená těžní věž je tak nyní nejnovějším lákadlem ostravského Landek Parku. Připravují zde ale také další novinku, a to ve spolupráci s Povodím Odry. Jedná se o spojení dříve slepého ramene řeky s hlavním tokem Odry.

Díky proměně řeky vznikne v landeckém parku přírodní ostrov propojený novým mostkem s areálem. Šéf Vítkovic Jan Světlík by na ostrůvku rád viděl odpočívat Ostravany i turisty přijíždějící do moravskoslezské metropole.

„Plánujeme tam takovou rybářskou osadu, kde lidé budou moci u řeky i posedět u ohně, grilovat i tábořit. Nebo si půjčit lodičku. Zároveň to bude další lákadlo pro lidi, kteří zavítají do Ostravy a ubytují se v našem kempu na Landeku,“ líčil Světlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám