Hlavní obsah

Španělsko a Řecko na last minute? Letos prý nebude z čeho vybírat

Novinky, Jakub Kynčl

Češi letos při výběru dovolených sází na jistotu, tvrdí zástupci Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR). Bude to znamenat údajně to, že kdo si nekoupí dovolenou do Španělska, Chorvatska, Itálie či Bulharska s předstihem, bude mít na poslední chvíli tyto destinace přinejmenším velmi probrané, v horším případě si bude muset vybrat jiný cíl své dovolené.

Foto: Profimedia.cz

Mallorca má letos o příliv turistů postaráno. A není jedinou evropskou destinací, která bude praskat ve švech.

Článek

Předprodeje letních dovolených ovlivňuje řada negativních faktorů, jako jsou uprchlíci, virové nákazy či teroristické útoky. V mnoha destinacích je situace nestabilní, ale cestovní kanceláře očekávají srovnatelné prodeje zájezdů jako v předchozích letech, pouze se změnou zájmu o vybrané destinace. To je nosná myšlenka, která vyšla ze středeční tiskové konference.

„Je důležité vzít v potaz, že již v tuto chvíli mají od mnoha zemí zpětnou vazbu, že kapacity začínají být naplněné. A nebude se to týkat jen hlavní sezóny v červenci a srpnu. Mnoho Čechů bude tyto měsíce trávit doma a na cesty se plánují vydat v květnu, červnu či září. Některé destinace však letos zažijí přetlak turistů a pro cestovní kanceláře bude extrémně složité, aby na poslední chvíli dokázaly zájemcům dovolenou zařídit,” uvedl na tiskové konferenci místopředseda ACK ČR Zdeněk Kříž.

Hlásí už i stop stavy

Destinacemi, o které je letos nejen ze strany Čechů obrovský zájem, jsou především Španělsko, Itálie, Řecko, Chorvatsko a Kypr – tedy ty destinace, které jsou obecně považovány za bezpečné.

V případě Řecka však ještě může být problémem příliv uprchlíků, který však nelze dopředu zcela odhadnout. I ten by však měl znamenat problém jen pro některá místa. Jako ty nejnaplněnější oblíbené destinace v tuto chvíli jmenoval Kříž Baleáry, Kanárské ostrovy či řecký ostrov Rhodos. Jsou už prý i hotely, které v tuto chvíli hlásí na některé termíny stop stavy – tedy úplnou zaplněnost.

„Výrazný pokles zájmu v předprodejích zažívají severoafrické destinace jako Egypt nebo Tunisko a zdrženlivější jsou Češi také k Turecku. Pokud bude během jara v těchto zemích klid, lze očekávat jejich výraznější prodej především během last minute období,” informoval tiskový mluvčí ACK ČR Jan Papež.

Číňané prý Rusy nenahradí

Řešila se i otázka incomingu zahraničních turistů do České republiky. Ač čísla turistů jednoznačně naznačují vzestup počtu čínských turistů do České republiky, předseda ACK ČR Viliam Sivek nadšení mírnil s tím, že čínští turisté zatím nedokážou nahradit ve svém významu ruské turisty, kteří utrácejí velké sumy a zůstávají v ČR déle. Průměrný čínský turista totiž zůstává jen v Praze a setrvá v ČR v průměru jen 1,7 dne.

Foto: archiv Sivek Hotels

Viliam Sivek

„Považuji za důležité říci, že ač je nárůst čínských turistů do ČR působivý, tak nejde o ty bohaté Číňany, kteří míří převážně do Paříže či Londýna, ale o ty běžné, kteří utrácejí méně a zatím se spíše učí cestovat. Jejich disciplinovanost tak není zrovna vysoká a pro hoteliéry může být velmi nelehké postarat se o jejich potřeby. Vždyť o tomto trhu zatím stále nevíme mnoho a pomalu ani netušíme, co jsou zvyklí dostávat k snídani. Musíme se naučit s nimi pracovat,” přidal svůj postřeh Sivek na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám